10 septembrie – Ziua mondială de prevenire a suicidului

suicidului - sad woman 185640 w650

10 septembrie – Ziua mondială de prevenire a suicidului. De câte ori nu ai simțit și tu că ești atât de jos, moral, fizic, psihic, încât nimeni și nimic nu te va mai putea ajuta să te ridici? De câte ori, în sinea ta, fără să te audă cineva, nu te-ai gândit la varianta suicidului?

Aveam 19 ani, terminasem liceul. Primul an de facultate. Îmi sună telefonul.

– Stai jos?

–  Da, ce s-a întâmplat?

– S-a sinucis R.!

Avea 19 ani, a fumat un pachet de țigări, a stat o noapte întreagă în pădure, și-a legat picioarele cu ceva  și s-a spânzurat. Niciun bilet de adio, niciun mesaj. Iubita lui, prietena mea….N-am înțeles atunci, nici de preoții români nu au vrut să îi facă slujbă. Suferința unui om, fie ea și de neînțeles, trebuie alinată. Un om care alege să moară nu merită o amărâtă de slujbă? Niciodată în viața mea 19 ianuarie nu a mai fost o zi ca oricare…

Atunci am înțeles că pentru unii dintre noi, sunt unele momente în care totul se joacă la cumpăna dintre viață și moarte. Dintre a fi și a nu fi. Sunt oameni nu neapărat slabi, nu neapărat inconștienți, ci pur și simplu oameni care au luptat atât de mult cu ei, cu cei din jur, cu toate loviturile și care ajung la acea limită când clachează, când cedează sau pentru care aia e ieșirea. Singura!

Și nu, nu o fac dintr-o dată..Chiar și în acel moment de luptă cu moartea, victimele suicidului, ale tentativelor de suicid, caută cu disperare salvarea, ajutorul de la cei din jur. Sau cel puțin așa ne place nouă să credem. Foarte puțini sunt cei care pot lua decizia suicidului și să o ducă la bun sfârșit într-o clipă. Numai că, ceea ce pentru ei reprezintă niște strigăte de ajutor, pentru noi nu reprezintă decât noi motive să îi judecăm, să îi arătăm cu degetul. să îi condamnăm la moarte. Voi știați că, la nivel global, la fiecare 40 de secunde avem o victimă a suicidului?

Inițiată în anul 2003, de către Asociația Internațională pentru Prevenirea Suicidului, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății, Ziua mondială pentru prevenirea suicidului este marcată printr-o serie de evenimente, conferințe, campanii și activități publice, menite să atragă atenția asupra suicidului, una dintre cele mai frecvente cauze de mortalitate prematură. Pentru organizarea acestora, Asociația Internațională pentru Prevenirea Suicidului necesită sprijinul instituțiilor de stat, al agențiilor guvernamentale, al organizațiilor non-guvernamentale, al asociațiilor naționale și internaționale, al comunităților locale, al cercetătorilor, medicilor și voluntarilor.

Anul acesta, manifestările pentru marcarea acestei zile se desfășoară pe tema ”Conectează-te, comunică, arată că îți pasă”, acestea fiind elemente-cheie în lupta pentru prevenirea suicidului.

Citește continuarea pe Agerpress.ro

suicidului - Fotor 146977127455994 150x150Citeste si: DE CE nu vreau să mai calc într-un spital !

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.