4 martie 1977 – ziua când l-am pierdut pe Toma Caragiu!

4 martie 1977 - tomacaragiu

4 martie 1977 – ziua când l-am pierdut pe Toma Caragiu! Ziua de azi, ca de altfel fiecare 4 martie, nu ne lasă să uităm, nici nu am avea cum, de momentul cutremurului din 1977. Statistica rămasă peste ani ne vorbește, în termeni seci, despre fatidica seară: ora 21:22:22, România este zguduită de un cutremur de 7.2 grade pe scara Richter, cu o durată de 56 de secunde. 1570 de morți, peste 15.000 de răniți, peste 35 de mii de locuințe prăbușite.

Dar, dincolo de aceste date care ne vorbesc de o Românie dărâmată, seara de 4 martie 1977 ne-a mai lăsat cu o rană deschisă, ce nici până acum nu a putut fi alinată, uitată, iertată. Iar rana are și un nume: Toma Caragiu.

Citește și: Hai să vezi Bucureștiul de sus!

Despre moartea lui Toma Caragiu a scris în detaliu Ion Besoiu, cel care a fost prezent în fiecare zi la căutările ce se făceau la blocul Continental: „Cascadorii Aurel Popescu şi Mircea Pascu strigă ceva de sus, de pe dărâmături. Buldozerele se opresc. Băieţii fac semne. (…) Un ostaş coboară şi aduce o ramă de ochelari turtită. Caramitru baguie: ‘Ochelarii lui!’. Începe hohotească. Strig la el şi pornesc în sus. Sunt doi. Doi oameni îmbrăţişaţi, două vieţi, două destine: Bocăneţ şi Toma Caragiu. Au murit din prima clipă. Casa scărilor s-a prăbuşit peste ei, undeva, la parter. Sunt încremenit. Doar bărbia îmi tremură. Caut stăpânesc. (‘De ce nu i-am pus spectacol în seara aceea? De ce?’). (…) Un actor uriaş, un om uriaş, un suflet uriaş a fost strivit într-o seară nebună de un bloc oarecare. Absurd, incredibil„, searată în cartea „4 martie 1977. Secunde tragice, zile eroice. Din cronica unui cutremur”, coordonată de Aristide Buhoiu.„ (sursa: ziare.com).

De amintit este faptul că alături de Alexandru Bocăneț, Toma Caragiu, în seara cutremurului din 4 martie 1977, România a mai pierdut o serie de personalități:

A. E. Baconski
Doina Badea
Alexandru Bocăneț
Savin Bratu
Toma Caragiu
Daniela Caurea
Florin Ciorăscu
Tudor Dumitrescu
Mihai Gafița
Despina Ghinokastra Istrati
Alexandru Ivasiuc
Filofteia Lăcătușu
Mihaela Mărăcineanu
Corina Nicolescu
Mihail Petroveanu
Eliza Petrăchescu
Liviu Popa
Corneliu M. Popescu
Veronica Porumbacu
Ioan Siadbei
Tudor Stavru
Nicolae Vatamanu
Viorica Vizante

Sursă foto: ziarulmetropolis.ro

4 martie 1977 - love 5 150x150Citeste si: N-aș vrea să plec din lume fără să îți mai fi spus că te iubesc

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

 

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.