A doua victorie a lui Klaus Iohannis la un an de la câștigarea alegerilor

- klaus iohannis1 620x4001

(Text de Claudiu Popa)


La un an de la câştigarea alegerilor, preşedintele Klaus Iohannis e în fața primului guvern care i-ar putea aduce satisfacție, deşi acesta nu e ceea ce şi-a dorit şeful statului în urmă cu un an, anume, un guvern PNL. La un an de la câştigarea alegerilor, Iohannis aşteaptă începerea audierilor miniştrilor tehnocrați în Parlament. Speranța sa poate nu a murit: alegerile la termen din 2016 să aducă un guvern liberal. La un an de la câştigarea alegerilor, Iohannis este în fața primei crize politice după tragedia din Colectiv.- klaus iohannis1 620x400

Un an la Palatul Cotroceni

„Am câştigat! Ne-am luat ţara înapoi”, a scris Iohannis, prima dată pe Facebook, după seara de 16 noiembrie 2014. Klaus Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale, învingându-l, în al doilea tur, cu 54,43 la sută dintre voturi, pe premierul de atunci, Victor Ponta.

Românii tineri sunt considerați cei care au întors rezultatul în favoarea lui Iohannis, după ce Diaspora nu a putut vota în primul tur. Primul obiectiv al lui Iohannis în postura de președinte a fost înlăturarea lui Victor Ponta de la Guvern. La o săptămână după ce a devenit preşedinte, Iohannis a declarat că îşi doreşte să colaboreze cu un alt guvern, cel mai târziu la alegerile din 2016.

Atacurile dintre Iohannis şi Ponta s-au intensificat: Codul Silvic, cardurile de sănătate, deplasările lui Ponta. Prima acuzație a premierului la adresa lui Iohannis, în primăvară, era legată de Codul Silvic. Ponta a sugerat că lideri PNL erau implicați în afaceri cu lemn. „Luând act de declaraţiile premierului de aseară, am rugat organele abilitate să verifice de ce fel de informaţii dispunea premierul, dacă ele se confimă sau nu. Dacă se confimă, să se ia măsurile de urgenţă care se impun, şi dacă nu, premierul va răspunde pentru aceste afirmaţii. Astfel de afirmaţii de insinuare a unui trafic de influenţă la nivelul preşedintelui nu pot fi clasificate ca simple afirmaţii, prin care vrea să pară interesant la televizor. Sunt mult mai grave şi vor fi tratate ca atare. Sper ca această scăpare să nu însemne o revenire la logica din campanie, promovată atunci de candidatul Ponta.”

A cerut demisia premierului

Pe 5 iunie, premierul Victor Ponta a ajuns în faţa procurorilor DNA, apoi urmărit penal în dosarul Turceni-Rovinari, în care era cercetat şi Dan Şova. După acel moment, preşedintele a început să-i ceară demisia lui Victor Ponta, prima ieşire publică a lui Iohannis având loc chiar în aceeaşi zi. „Am aflat că primul-ministru Victor Ponta este învinuit de fapte penale. După părerea mea, este o situaţie imposibilă pentru România ca primul ministru să fie învinuit de fapte penale. Pe de altă parte, cel mai grav lucru pentu România acum este o criză politică. Acând în vedere toate acestea, solicit demisia lui Victor Ponta! Am comunicat acest fapt primului ministru acum câteva minute, într-o discuţie pe care am avut-o”, a spus Iohannis, pe 5 iunie. Premierul nu și-a dat demisia, dar a renunțat la şefia PSD.

Relația cu Liviu Dragnea şi PSD

În urma scandalurilor dintre preşedinte şi premier, Dragnea a anunţat o nouă strategie a PSD, care să includă colaborarea cu Klaus Iohannis, dar şi cu PNL. „Orice invitaţie care va veni din partea preşedintelui României la PSD, va fi onorată de noi. Orice invitaţie, pe orice temă”, a spus Liviu Dragnea, cu privire la atitudinea sa ca preşedinte al PSD, în luna octombrie.

Vezi continuarea pe Jurnalistii.ro

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.