Activităţi educative şi relaxante pentru copii in timpul liber

copii - teatru copii sfatulparintilor

Articol scris de Roxana Neguț. Activităţi educative şi relaxante pentru copii in timpul liber. Grija oricărui părinte devine timpul liber al copilului tocmai din dorinţa de a-i dezvolta abilităţile, de a-l distra, de a-i îmbunătăţi cunoştinţele şi de a a-i întreţine condiţia fizică.

Cum alegi activităţile pentru timpul liber

Vârsta copilului este primul factor de care trebuie să ţii cont atunci când îi stabilești programul de vacanţă sau de week-end. Dacă copilul este preşcolar atunci şi activităţile ar trebui să fie diferite. Majoritatea părinţilor aleg să îşi înscrie copilul la o şcoală de vară sau o grădiniţă si in perioada vacanțelor mai lungi. Mulţi alţii optează însă şi pentru cursuri de înot, dans, activităţi sportive structurate în şedinţe săptămânale sau cursuri de limbi străine.

Sportul, întotdeauna o alegere excelentă

Beneficiile sportului sunt cunoscute de mult timp. Un studiu publicat în anul 2013 în British Journal of Medicine demonstrează că o activitate sportivă practicată de copii în mod regulat va avea un impact major în viaţa de adult. Exerciţiul fizic este una dintre cele mai puțin costisitoare modalități de a rămâne sănătos şi de a te menţine în formă. Sportul va contribui la dezvoltarea armonioasă a copilului, îi va stimula inteligența, îl va învăţa disciplina sportivă iar atunci când va fi practicat împreună cu toţi membrii familiei va deveni un model de viaţă sănătoasă.

Citește și: Ești un model pentru copilul tău?

Cursurile de limbi străine, o soluţie pentru o comunicare mai bună

Conform ultimelor studii efectuate, copiii de vârste mai mici au o capacitate mai ridicată de asimliare şi memorare a noilor cunoștințe necesare pentru învăţarea unei limbi străine. Aşadar conform cercetătorilor, copiii pot deprinde tainele unei limbi străine încă de la vârsta de trei ani, aceasta fiind declarată vârsta ideală. Învăţarea unei limbi străine devine astfel un proces natural pentru copilul de vârsta mică. Mai mult decât atât, beneficiile asociate acestei acţiuni sunt nenumărate . O astfel de activitate sporeşte capacitatea de învăţare, de rezolvare a problemelor, îmbunătăţeşte limbajul şi creşte IQ-ul. De asemenea, cursurile de limbi străine îl vor ajuta să interacţioneze mai uşor cu alţi copii, să îşi facă noi prieteni şi să îşi îmbunătăţească abilităţile de socializare.

Implicarea părintelui, întotdeauna necesară

Totodată şi părintele poate contribui activ la această activitate ajutându-l pe toată perioada învăţării. Astfel, poți transforma învăţarea unei limbi străine într-o activitate plăcută şi amuzantă petrecând timp de calitate în prezenţa copilului. Seara de seară îi poți citi poveşti în limba străină pe care o stăpânesti şi tu, ajutându-l astfel să îşi îmbogăţească cunoştinţele.

Fii  creativ! Alcătuieste un playlist cu cântecele amuzante sau foloseste jocuri distractive pentru a-i explica copilului noţiunile noi. Este utilă şi achiziţionarea unor jucării al căror meniu să fie în limba străină învăţată de copil. Există chiar şi aplicaţii pentru telefon şi tabletă care îl pot ajuta pe copil să înveţe şi să pronunţe mai uşor cuvintele într-o limbă nouă. Astfel învăţatul devine pentru copil, un prilej de distracţie şi relaxare alături de părinţi.

O zi creativă, o zi fericită

În ceea ce priveşte activităţile creative şi acestea trebuie alese potrivit vârstei şi preferinţelor  copilului. Descopera care sunt interesele, pasiunile şi talentele copilului şi ajuta-l să aprofundeze aceste abilităţi.

Indiferent că vorbim despre pictură, teatru sau muzică, toate pot deveni prilej de distracţie şi relaxare în familie.  În cazul în care copilul este pasionat de teatru, puteţi alcătui împreună scenete cu personajele preferate din poveşti sau un joc cu marionete iar dacă este pasionat de pictură, cu ajutorul tutorialelor de pe internet îl poți ajuta să îşi perfecţioneze tehnica. La fel de interesant va fi pentru el şi un dans improvizat pe melodia lui preferată, cu coregrafia propusă de el. Această activitate  îl va binedispune şi îl va înveseli. Şi micile acţiuni ce includ bricolajul, crearea bijuteriilor, confecţionarea unor obiecte de îmbrăcat de mici dimensiuni sau gătitul împreună cu părinţii sunt activităţi creative ce îi vor încânta chiar şi pe copii mai mari.

Incursiuni turistice în propriul oraş.

Este genul de activitate pe care copiii în mod sigur o vor adora. Puteţi alcătui împreună un program de vizitare al tuturor muzeelor din oraş, al expoziţiilor destinate copiilor, al spectacolelor şi chiar un tur de cunoaştere al parcurilor din oraş. Îl poți scoate în mijlocul naturii prin mici picnicuri organizate fie în parcul preferat, fie în pădurea de la marginea oraşului. Astfel copilul va învăţa mai bine mediul înconjurător, va petrece mai mult timp în aer liber şi se va bucura de o zi antrenantă.

Copilăria, o lume aparte

Indiferent ce metode de relaxare vei alege, nu trebuie să uiti că oricât de ocupat sau obosit esti, copilul  are nevoie de cât mai mult timp petrecut în compania ta. Cea mai bună modalitate de a-l învăţa lucruri noi şi de a-l face fericit este o oră de joacă alături de el. În plus, acest lucru devine şi pentru părinţi o modalitate de a scăpa de stresul acumulat de-a lungul unei zile de muncă.

Copiii sunt mâinile cu care ne prindem de Rai. Henry Ward Beecher

Sursă foto: sfatulpărinților.ro

copii - copil diamant 27102015 1024x1024 150x150Citeste si: Educație și sănătate, priorități pentru viitorul copiilor noștri

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.