Adormirea Maicii Domnului sau Învierea de vară!

Adormirea Maicii Domnului - voronet 1024x773

Adormirea Maicii Domnului sau Învierea de vară! Praznicul Adormirii Maicii Domnului este ultimul praznic mare al anului bisericesc, el fiind și cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului, datând încă de prin secolul al V-lea.

Adormirea Maicii Domnului are, liturgic vorbind, multe similitudini cu praznicul Învierii Domnului, fiind cunoscută, în popor și ca Învierea de vară. Astfel, la fel ca în Vinerea Mare, când facem prohodirea Domnului, în ajunul zilei de 15 august se cântă Prohodul Maicii Domnului.  Ca și în cazul Învierii Domnului, și mutarea cu totul la Cer a Maicii Domnului este făcută cunoscută prin intermediul Apostolului Toma, cel care nu ajunge la timp la înmormântare, cere să se deschidă locul unde a fost depusă Maica Sfântă și astfel este revelată minunea.

Citește și: Părintele Constantin Necula: ”La ce mai vine Sfântul Duh peste noi?”

Vorbim de Adormirea Maicii Domnului, nu de moartea ei fizică. Există multe tradiții pentru fiecare regiune a țării, privitoare la acest mare praznic:

  • Fecioara Maria este considerată protectoarea marinarilor astfel că azi este sărbătorită în România și Ziua Marinei.
  • În Moldova, ziua Adormirii Maicii Domnului este considerată a fi una dedicată morților, fiind pomeniți cei care au avut numele pornind de la Maria. Onomastica celor cu numele Sfintei Fecioare se face pe 8 septembrie, de Sfânta Maria mică.
  • În Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis de dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile acestora vor fi protejate de boli şi de necazuri.
  •  Femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului, pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi. Tradiţia nu-i uită nici pe cei care au părăsit această lume, astfel că, în dimineaţa de 15 august se tămâiază mormintele.
  • În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile.
  • De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.
  • Dacă în ziua de Adormirea Maicii Domnului înfloresc trandafirii, toamna va fi una lungă şi călduroasă.

Sursă foto: Historice.ro

Adormirea Maicii Domnului - Maria 768x536 150x150Citeste si: Cum am „cunoscut-o”pe Maria? Credința e în suflet

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.