
Fiecare femeie trebuie să știe să își apere casa, să aprindă o candelă și să nu uite de sărbătorile religioase. Chiar dacă nu ești o credincioasă practicantă, poate vrei să știi că luna August are în centrul ei sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Momentul plin de însemnătate și încărcătură religioasă nu se sărbătorește printr-un – La mulți ani! – spus celor car au numele de Maria. Adormirea Maicii Domnului este moment de reculegere și întoarcere în sine. Adormirea Maicii Domnului. Ce NU ai voie să faci în zi de mare sărbătoare
Ce trebuie să știi despre Adormirea Maicii Domnului?
- Două săptămâni de post, considerat, ca asprime și dezlegări, la nivelul Postului Paștelui. postul se ține între 1 și 14 august.
- Femeile merg la biserică și își pomenesc morții.
- Ele aduc cu ele mâncare şi vinul pe care o vor da de pomană, apoi se duc la cimitir, pentru a tămâia mormintele rudelor.
- De Sfanta Marie, fetele poartă o planta numita „năvalnic”, care ar avea puterea sa aduca petitori.
- Unii spun că e interzis să îţi tunzi părul şi să-l arunci, pentru că nu o să mai crească.
Tot această lună, pe 6 august, ne aduce și ultimul praznic închinat Mântuitorului, Schimbarea la față, mare sărbătoare românească!
- De Schimbarea la Față a Domnului, care în popor se mai numește și Probejenie, se spune că este hotarul dintre vară și toamnă.
- În această zi se strâng și se usucă plantele de leac și încetează scăldatul.
- Nu se lucrează și nu se spală rufe.
- Nu intra în conflict cu alții. O vorbă din bătrâni spune că nu este bine să rămâi supărat sau certat cu cineva în această zi. Tradiția spune că vei rămâne așa tot anul!
- Nu îți certa copilul, o vei face pentru tot restul anului!
Luna se încheie cu marea sărbătoare a Tăierii Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, evident zi de post. Credincioșii trebuie să știe că în ultima lună a anului bisericesc regăsim și câțiva sfinți români extrem de importanți:
- Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț (5 august)
- Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla (7 august)
- Sfântul Ierarh Nifon, Arhiepiscopul Constantinopolui (11 august)
- Pe 16 august sunt prăznuiți Sfinții Martiri Brâncoveni, Constantin Voievod cu cei 4 fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ianache.
- În aceeași zi este prăznuit și Sfântul Cuvios Ioan de la Văratec. Luna se încheie cu cinstirea adusă Sfinților Ierarhi Varlaam, mitropolitul Moldovei și Ioan de la Râșca și Secu, episcopul Romanului.
Citeste continuarea aici: OrtodoxieRomania
foto: karipatterson.com
Citeste si: In fiecare lalea albă am sa te caut pe TINE!
Ai si tu o un sfat pentru suflete curate? Îl facem vedetă în comunitatea femeilor Perfect Imperfecte. Trimite-l la noi: emmazeicescu@gmail.com
Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE – Perfect Imperfect