Aerul poluat care ne UCIDE. Ce e de făcut?

aerul poluat - aerul poluat

Text de Loredana Negrilă. Aerul poluat care ne UCIDE. Ce e de făcut? Putem evita problemele mediului înconjurător?De ani buni, problemele mediului înconjurător sunt delicate. Factorii care duc la distrugerea mediului înconjurator ne distrug și pe noi, un lucru de care ,cu greu devenim conştienţi.Poluarea aerului și a apei cauzate de industrie sunt probleme grave ale mediului înconjurător din România.

Fabricile din România , uzinele chimice și centralele electrice depind de arderea combustibililor, un proces care emite un nivel ridicat de dioxid de carbon și dioxid de sulf, o componentă cheie a ploii acide.

Centrele industriale din sudul țării provoacă poluarea aerului. O mare parte din reziduuri ajung în Dunăre, apa devenind periculoasă pentru consum și sunt puse în pericol diferite ecosisteme din Delta Dunării.Practicile agricole sărace au dus la degradarea solului și eroziune severă în unele părți ale țării, deși în prezent aproape jumătate dintre români trăiesc din agricultură, în zonele rurale.

România a început deja să investească în energie, cum ar fi energia solară, eoliană și sursele de energie de apă. De asemenea, mai multe proiecte pentru utilizarea energiei geo-termale au fost deja puse în aplicare.Pe de altă parte, ne confruntăm și cu problemele schimbării climatice, observate într-o formă de tornadă, în inundații și deșertificare. Inundațiile din România au devenit frecvente şi abundente, afectând peste 1500 de localități şi provocând adevărate daune.

O altă problemă serioasă, datorată schimbării de temperatură, este seceta. Se preconizează că în următorii 100 de ani, Câmpia dobrogeană se va transforma în deșert. Concluzie, instituțiile de mediu din România au nevoie de o serioasă profesionalizare și eficientizare.

Cu toate acestea, în prezent, nu este greu de constatat că abordarea problemelor de mediu în România cam scârțâie. Chiar și fară a fi specialiști în ecologie, fiecare dintre noi a suspinat probabil la priveliștea munților de gunoaie din locuri unde mergem tocmai ca să evadăm din mizeria și îmbâcseala traiului la oraș.

Pe lânga omniprezenta lipsă de respect față de natură a cetățeanului de rând, la scară mare, sursa problemelor se pare că se află în proasta funcționare a instituțiilor administrative responsabile de mediu și a legislației în domeniu.

CITEȘTE ȘI: Copiii români folosiți ca forță de muncă ieftină în Anglia!

Lipsa unei strategii cel puțin pe termen mediu în direcția protecției mediului, a unei viziuni politice coerente , șovăiala în crearea unui cadru instituțional adecvat care să răspundă criteriilor actuale, deciziile luate de multe ori în lipsa unei elementare fundamentări sau justificări, au trimis instituția de mediu în desuetudine și ridicol. Percepția generală față de această instituție este a unui sistem birocratic excesiv, ineficient, încărcat de formalism, cu alte cuvinte un fel de a șaptea roată la caruță.

Avem însa speranțe. Cum în România, daca vrei să obții ceva trebuie să bagi spaimă în oameni, de această dată, rolul de „bau-bau” îl are Comisia Europeană care înțelege prin ecologie o știință exactă, guvernată de principii și legi bine înrădăcinate, de la care nu se face rabat.

Poluarea și defrișarea pădurilor care se acutizeaza,  sunt principalele probleme de mediu identificate de români.Mizeria, gunoaiele, in general, deseurile sunt probleme care afectează cea mai mare parte a populației.

Nici timbrul de mediu nu respectă legislația UE: Banii se dau înapoi, se caută soluții pentru o nouă taxă

Ministerul Mediului a constituit un grup de lucru care analizează modificarea legislației privind timbrul de mediu, dupa ce Curtea de Justiție a UE a decis saptămâna trecută că această taxă este neconformă cu legislația europeană.

„Grupul de lucru va analiza inclusiv variantele de modificare a legislației, propuse și aflate în dezbatere în Parlamentul României. După identificarea și implementarea soluției optime, care să respecte principiul ‘poluatorul plătește’, MMAP împreună cu partenerii guvernamentali (MFP, ANAF, MDRAP etc.) va stabili modalitatea prin care cetățenii își vor putea recupera sumele plătite în baza OUG 9/2013”, anunță Ministerul.

Iata decizia CJUE:

Articolul 110 TFUE trebuie interpretat in sensul ca: nu se opune ca un stat membru sa instituie o taxa pe autovehicule care se aplica autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor inmatriculari in acest stat membru si autovehiculelor deja inmatriculate in statul membru respectiv cu ocazia primei transcrieri in acelasi stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urma;

– se opune ca statul membru respectiv sa scuteasca de aceasta taxa autovehiculele deja inmatriculate pentru care a fost platita, dar nu a fost restituita o taxa in vigoare anterior declarata incompatibila cu dreptul Uniunii„.

Ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer a anunțat că aproximativ un milion de români vor putea beneficia de restituirea taxei auto plătite în perioada 2007 – 2013.

Foto: Cezar Firicel

 

aerul poluat - DSC 9838 150x150Citeste si: Ei sunt generația sacrificată!oo

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.