Ajunul Crăciunului – pregustarea bucuriei Nașterii Domnului

Crăciun - christmas eve midnight mass survivors guide

Ajunul Crăciunului – pregustarea bucuriei Nașterii Domnului. După ce cu o seară înainte, copiii au mers să colinde casele oamenilor, dimineața zilei dinaintea Crăciunului este întâmpinată cu salutul: Bună dimineața la Moș Ajun. Întreaga zi este plină de tradiții și obiceiuri deosebit de frumoase.

Din punct de vedere liturgic, azi este zi de post și chiar dacă este duminică, nu avem dezlegare decât la vin, fructe, pâine și untdelemn. După ce săvârșesc Sfânta Liturghie și apoi Vecernia Mare a praznicului Crăciunului, preoții merg la casele credincioșilor cu icoana Nașterii Domnului.

În Ajunul Crăciunului, gospodinele pregătesc covrigi, colaci (care, în tradiția populară, trebuie să amintească de înfășurarea unei mâini cu degetele întinse aparținând Crăciunesei, care a ajutat-o pe Maica Domnului la nașterea pruncului și căreia i-au fost tăiate mâinile).

Citește și: Rețeta zilei – Moș Crăciun din căpșuni!

De asemenea, se pregătesc turtele, care se mai numesc și ”scutecele Domnului”, amintind de cele care au fost folosite la nașterea Mântuitorului. Acestea sunt presărate din timp cu apă călduță, cu zahăr pisat, amestecat cu nucă sau cu sămânță de cânepă. În seara de Ajun, stăpâna casei merge în ”casa mare”, așează pe masa de sub icoană o sticlă de vin roșu, la dreapta sticlei farfuria cu turte, o altă farfurie cu bob, perje (prune) fierte, iar în cele patru colțuri ale mesei câte un colac. Între cei din partea dreaptă se pune câte un fuior de cânepă despre care, spun unii, că ar fi barba lui Moș Crăciun, potrivit volumului ”Cartea de Crăciun” de Sorin Lavric, Editura Humanitas, 1997.

Sursă foto: Pinterest

Citește continuarea pe Digi24.ro

Crăciun - Casa lui Mos Craciun 150x150Citește și: IMAGINEA ZILEI – Casa lui Moș Crăciun există!

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.