Analfabetismul funcțional afectează 42% din elevii români

analfabet - Elev analfabet

Analfabetismul funcțional afectează 42% din elevii români Unul din cele mai triste adevăruri pe care îl descoperim de fiecare dată când vorbim despre sistemul educațional românesc este acela al analfabetismului funcțional. Care, în acest moment, conform ultimelor studii, se situează la nivelul a 42% din elevii români.

Analfabetism funcțional este o noțiune care se referă la persoanele care știu să citească, dar nu înțeleg ceea ce au citit. Mai precis, o persoană poate să reproducă verbal sau în scris un text, dar nu îl înțelege suficient pentru a-l folosi ca resursă în reușita unei acțiuni sau în performanță. Semnele grafice sunt recunoscute, dar conținutul de idei nu este înțeles decât, eventual, la un nivel foarte superficial.

Citește și: METEO – Vremea pe 2 săptămâni: șanse mari la ploaie de Paște

Prin contrast, există și noțiunea de analfabetism absolut. Conform definiției date de UNESCO în 1958, analfabetă este considerată o persoană care nu a învățat niciodată să scrie și să citească. Problematica analfabetismului funcțional nu este doar una ce ține de educație, este una care afectează societatea la toate nivelurile ei. Inclusiv economic, social. Există studii (CEAE – Centrul de Evaluare și Analize Educaționale) care spun că eliminarea analfabetismului funcțional până în anul 2030 ar duce la o creștere economică a României la peste 200% din nivelul actual al PIB-ului.

Din păcate, România este departe de acest deziderat. Ne aflăm pe un trend crescător al analfabetismului, iar lucrul acesta va crea o și mai mare falie între România și restul lumii. Motivul? Nu vom mai putea ține pasul cu tehnologia, știința va fi cu adevărat o himeră, greu de înțeles și explicat.

Tocmai de aceea, este nevoie imperioasă de o schimbare a modului în care se face educație, a programei, a modului de predare. O mai bună instruire a cadrelor didactice, astfel încât să nu pierdem și acest ultim tren. Altfel, există riscul să ajungem la concluzia că Soarele se învârte în jurul Pământului.

Sursă foto: avantaje.ro

analfabet - sarutul 150x150Citește și: Sărutul neînceput

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.