Analiză pe text: bărbatul cu flori în mână

Analiză pe text - Katie Mitchell Paris Photographer Cherry Blossom Spring 02 1024x767
Text de Beatrice Holdon. Analiză pe text: bărbatul cu flori în mână.  Nu râdeţi că nu-i de râs, mai ales dacă sunteţi bărbaţi!Cumplită osândă să se nască bărbat! Când e mic, mai e cum mai e, o mai coteşte. Râde ştirb printre dinţii de lapte dacă sparge ceva, mai uită un geam deschis sau fes prin bancă şi i se iartă cu jumătate de gură.
      – Lasă că o să te faci mare, creşti şi să vezi ce bărbat o să iasă din tine! Nu zice toată lumea aşa?
           
Suflarea omenească are încredere că băieţelul „sparge–tot” sau dimpotrivă, cuminţel şi timid, se va transforma cât ai zice „hop” în ceva reprezentativ pentru specia lui. Hai că parcă începe să prindă curaj că se va întâmpla fix aşa, însă ce te faci, că odată ieşit din pruncie dă brusc nas în nas cu femeile.
            Femeia e femeie: prinţesă încă de la naştere. Chiar nu se pune dacă în copilăria ei a fost bătăioasă şi rea, fura jucării pe rupte şi într-o criză de isterie venită din lipsa de atenţie, a fărâmiţat între degeţelele-i fragile ditamai tortul cu fructe de pădure care a costat o avere la ziua de naştere a fratelui ei mai mare.La astfel de isprăvi, privitorii au bătut din palme, au pupat fetiţa de-au albit-o şi i-au făcut cadouri peste cadouri (chiar dacă nu era şi ziua ei!) – lucruşoare sclipicioase şi rozalii, de zici că în momentul acela toţi croitorii stăteau prost cu inspiraţia.
            Bărbaţii detestă femeile. Le detestă  pentru că nu pot fi asemeni lor. Dacă vor să-şi permită şi ei luxul de a trândăvi cu o revistă în mână sau de a sporovăi între ei – cum fac ele, în funcţie de cât de grav o comit, primesc condamnarea la moarte, exilul, deportarea. Bărbaţii urăsc femeile pentru cum sunt ele – creaturi răsfăţate şi lipicioase, pedante şi arţăgoase, fandosite, lăudăroase şi…delicioase! Nu pot fără ele, de aia le urăsc!
            Misiune grea pentru bărbat să-şi păstreze verticalitatea o viaţă întreagă! Bărbaţii îşi încep ziua deja presaţi, deşi pe toate canalele media circulă cu ostentaţie îndemnul la echilibru. Treaba lor cum o să şi-l găsească dacă fără femei nu pot, iar să trăiască pe lângă ele e un chin!  Ai crede că înaintarea în vârstă îi va face să capete experienţă dar şi ele, femeile, devin cu timpul tot mai hotărâte să nu cedeze din puternicia lor.Pe umerii bărbaţilor atârnă aşteptări nerostite sau indicate vreodată cu francheţe de femei (şi de ce ar face-o, doar sunt prinţese!) dar care trebuie imperios satisfăcute.
            Altfel, ghicitul în gânduri (fie că se află sau nu la o distanţă considerabilă unul de altul) aduce cu sine provocarea (uneori fatală) de a-l înşfăca pe cel bun cu atât de mare agilitate, că supune bărbatul la grea încercare. Femeia gândeşte mult, are râuri întregi de idei într-o singură zi printre care se poate rătăci şi răzgândi într-o fracţiune de secundă şi e dreptul ei de prinţesă, pentru că a avut norocul să se nască aşa.Pe urmă bărbatul trebuie să-şi croiască drumul în viaţă, să –şi exercite pasiunile ca să aibă şi el oarece bucurie de-a trăi, dar cu grijă, ca să-i iasă bani grei din asta, pentru că aşa le place femeilor.
            Nimic nu egalează însă sarcina de a adora femeia! Pe lângă treburile lui de bărbat, o mai are şi pe aceasta pe listă, iar neglijenţa într-un astfel de serviciu se sancţionează cu cruzime printr-o lege pe care să fi şi fost vreodată curios să o citească, nu a găsit-o încă tipărită pe undeva, dar culmea, în loc să se bucure, parcă singur şi-a interzis să o încalce! 
     De pe la grădiniţă i se inoculează în minte că femeia trebuie preţuită. Nu înţelege prea bine de ce şi nici cum. Neclaritatea s-ar putea să aibă legătură cu faptul că tot o femeie i-a făcut îndrumarea, iar prinţesele nu îi vor spune niciodată unui bărbat (ce dacă e în devenire!) cum vor ele să fie preţuite, plăcându-le la nebunie fie să-l vadă cum se încurcă în planurile pe care şi le face, fie să fie veşnic surprinse cu altceva.
Nedumerirea îl va urmări pe tot parcursul vieţii când ajuns deja bărbat, se pomeneşte aruncat în taifunul capriciilor ei, deoarece femeia este cum altfel decât râzgâiată, de prinţese cuminţi nemaiauzindu-se încă nici în basme, nici în viaţa de zi cu zi. În ultimă instanţă şi după încercări nereuşite de a o mulţumi pe deplin, aceştia îşi fabrică probabil un Dumnezeu al lor la care se roagă pentru inspiraţie şi inventivitate dar şi pentru un succes garantat şi imediat prin care să mai îndulcească pe ici pe colo atmosfera, ca să nu-i cuprindă disperarea prea curând.
            Dar femeia are răsfăţul în sânge; pe oriunde se prezintă şi în orice dispoziţie s-ar afla, îl întinde pe pâine şi se hrăneşte cu el la micul dejun apoi, de la înălţimea pantofilor ei cu toc sau afundată încă în papucii miţoşi de casă, îl exercită cu iscusinţă pe tot parcursul zilei în fiece privire şi în fiece dorinţă. Aspectul fizic e doar o aparenţă ucigător de înşelătoare sub care îşi camuflează esenţa ei interioară din care rezidă absolutul: se vrea preţuită.
     Şi atunci, din moment ce nu există femei prea urâte sau prea frumoase, grase sau voluptoase, slăbănoage şi uscate, prea scunde sau prea înalte, prea tinere sau în etate, nu poate fi de vină decât tot bărbatul cu defectul lui de vedere pe care trebuie să şi-l corecteze neîntârziat! Altfel, creionându-şi în minte criterii desigur stricate şi gusturi pur personale după care să se ghideze în aprecieri, va fi prins pe picior greşit şi cu probleme grave de interpretare, iar de aici înainte nu va păşi decât din eroare în eroare. 
     Pesemne că Dumnezeul lor îi veghează dacă aceştia au impresia că primesc din când în când indiciişi încurajare prin plăsmuirea de soluţii favorabile. Dar când să intre în acţiune, brusc le oferă exclusivitate şi depinde numai de ei la urma urmei, de cât de sclipitoare sau dezastruoasă le devine imaginaţia sau cât de puternic ori vag pot trăi sentimentul că au dat în sfârşit lovitura.
Analiză pe text - goodbye 150x150Citeste si: 22 zile, 8 ore și 0 secunde..
      Condiţiile sunt grele şi nemiloase oricum, dacă iar ne aducem aminte de corvoada unui  stil de viaţă” high” pe care trebuie să-l menţină bărbatul şi pe lângă străduinţa aceasta, să străpungă aerul cu romantism când ei se trezesc deja istoviţi de muncă, poate semăna cu o netăgăduită discriminare. Un mic cadou n-ar face rău: trece drept cea mai simplă şi sigură metodă de rezolvare a oricărei “ostilităţişi femeia s-ar simţi urgent preţuită.
   Însă ideea aceasta, neîndoios strălucită în faza de concepţie, când e să fie aplicată, cauzează la bărbat o teamă uriaşă imediat ce s-a hotărât asupra unui lucru şi gândul acesta urât continuă să-l macine mai ales după ce predă cadoul.
Dar uitaţi cum stă treaba: pentru a se depăşi orice teamă de eşec, să ştiţi nu există cadoul perfect din moment ce ele însele, prinţesele, poţi să juri că sunt absolut confuze atunci când ies la cumpărături şi fac slalom printre magazine, amuzate sau de multe ori dezamăgite crunt de propriile alegeri.
    Cu neastâmpăr şi forţe noi, sunt gata oricând să o ia de la capăt în întreceri organizate pentru achiziţionarea a ceva care să le mulţumească măcar un pic, căci din invidie găsesc întotdeauna că e mai frumos exact ce a rămas necumpărat şi nu ceea ce abia au luat!Ideea aceasta a cadoului, dacă nu a adus prea mare satisfacţie în vreuna dintre tabere, nu-i nicio nenorocire, există şi planul B pe care are grijă divinitatea să-l strecoare în mânecă bărbaţilor mişcând ştrengăreşte din sprânceană. Dar aş!
     Complimentările dacă e să se recurgă la acestea, reprezintă un capitol mult prea îndrăzneţ: trebuie exerciţiu serios şi o răbdare fără limite pentru a fi acceptate cu tot zâmbetul şi ei să răsufle uşuraţi. Ar mai fi un risc maxim de asumat ca să devină limpede că tot acest efort al lor, posibil să aducă necazuri în loc de bucuriile visate, dacă nu pândesc momentul prielnic în care să cuteze să se exprime radioşi. Se poate să arate divin, dar numai prinţesele ştiu câţi stropi de ploaie le-au stricat înainte machiajul, sandalele şi dispoziţia! Şi atunci, pe aşa o vreme netrebnică, nu tot bărbatul e de învinuit că le-a zărit tocmai când ele nici în ruptul capului nu ar fi vrut să fie observate?
    Gândul cel de pe urmă e întodeauna cel mai înţesat de înţelepciune. Străfulgerat, bărbatul se repliază degrabă – că doar e bărbat – şi ţine şi el prin natura lui să aibă controlul asupra oricărei situaţii, mai ales dacă înţelege că iar a dat de bucluc deşi ar mărturisi oricând admiraţie, preţuire, iubire.Femeia primeşte, zâmbeşte, mulţumeşte. Are un fel al ei sofisticat (merge şi alambicat), minunat, de savurat.
      Pardon, aşa am zis? De fapt era < alintat, dificil de descifrat>.Oh! Dar el -ca bărbat- când apare parfumat cu flori în buchet de dat, vine că e supărat, dezarmat şi vinovat, sincer sau îndatorat?! Poate că e îndrăgostit şi atunci chiar e fericit?! Hai că şi el e încâlcit, dar gestul nepreţuit! Femeile  nu vor renunţa niciodată la diadema lor de prinţesă pentru simplul motiv că le stă sublim aşa; în plus e fixată bine acolo.
    Însă domnilor, dacă tot mai credeţi că aţi citit ceva cu iz amuzant, atunci ele -prinţesele- pentru că se respectă, vor mişca fie şi doar puţin din cap pentru umorul fin pe care tocmai ce l-aţi demonstrat.
Foto: katiemitchellphotography.com

Analiză pe text - V597255 CROP1 150x150Citeste si: 6 sutiene pe care orice femeie trebuie să le aibă!

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

 
 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.