Anda Komives – o speranță a sportului care merită ajutată!

Anda - anda3 680x1024

Interviu realizat de Elisabeta Pancea. Anda Komives – o speranță a sportului care merită ajutată! E în legea firii ca oameni buni să treacă prin greutăți pentru a deveni mai buni, pentru a obține performanța la care tind, indiferent pe ce plan. Într-o astfel de situație se află si Anda Beatrice Komives, tânăra speranță care vrea să ridice România tot mai sus, prin propriile forțe, alături de ceilalți români care fac ceva pentru țară.

Anda - anda2 1024x680

Anda este o adolescentă în vârstă de 16 ani, sportivă cu vise mari, realizabile, cu dorințe de performanță si multă încredere. Multiplă campioană națională , internaţională , europeană la Open Cup-urile din Ungaria, Serbia si Slovacia la tull si locul 4 din 23 de sportive la 2016 European Taekwon-do Championships care a avut loc in Thesaloniki ,Grecia în Aprilie 2016,tot la tull, Anda practică acest sport de 7 ani si are 40 de diplome, dintre care 21 obținute în Lotul National, unde activează de 2 ani.

Unul din visele ei este să reprezinte țara la European ITF Taekwon-do Championships 2017, în perioada 24-30 aprilie, alături de celelalte țări. Însă cum nu toate lucrurile frumoase sunt observate și nu toate lucrurile bune sunt acceptate, părinții acestei fetei sunt nevoiți să suporte toate cheltuielile pentru participarea la concursul în care tânăra dorește să reprezinte țara. Acest sport nu este finanțat deoarece fondurile sunt împărțite pentru alte sporturi, precum fotbal, handbal sau volei, uitând ca există performanță și în altă parte.

Astfel, părinții Andei au ajutat-o să participe la fiecare concurs, așa cum au putut. Însă de această dată, cursul a luat o întorsătură mai puțin plăcută, Anda este nevoită să susțină din nou cheltuielile pentru a participa la acest concurs. Taxa de participare, transportul și cazarea nu sunt asigurate de Lot, ajungând să întristeze ochii campioanei. Acum, vă cerem vouă ajutorul pentru ca această fată atât de puternică și curajoasă să poate merge mai departe pe acest drum, să ne reprezinte cu succes.

Citește și: Câteodată este necesar un strop de egoism pentru a avansa în carieră

I-am pus câteva întrebări fetei a cărei dorință ardea în ochi.

Cum ai ajuns să practici acest sport?

Anda:

La inceput tatăl meu a ales acest sport în urma unei promovări prin pliante la școala mea. L-a ales pentru a fi sigur ca voi fi în sigurantă. A ținut cont de tot ce se întâmpla zi de zi fetelor și a vrut să știe că voi putea să ma apăr. Deși la început a fost alegerea lui, mi-am dat seama imediat că asta vreau să fac. M-a atras imediat.

De obicei, sporturile de contact sunt practicate de băieți. Ce te-a determinat să continui să practici acest sport masculin?

Anda - anda1

Anda:

Taekwon-do-ul este, într-adevăr, un sport masculin, asta ma face mândră să îl practic, pentru că știu că undeva sunt alte fete mai mici care și-ar dori să practice acest sport, dar le e teama că nu vor fi acceptate de societate, vor fi considerate băietoase, sau că nu vor avea un model la care sa aspire. Asta aș dori sa fac, să inspir curaj, încredere, să arăt ca o fata poate excela într-un sport considerat al bărbaților.
După ceva timp de practică, pe când am obținut a doua centura, cea verde, am descoperit că o arta marțială poate fi frumoasă, nu neapărat asociată cu masculinitatea, poate fi văzută ca un dans, nu este totul doar despre luptă, bătaie, cine știe sa dea mai tare cu pumnul. Taekwon-do-ul e teorie, e spiritual, e ceva ce faci o viață întreaga,mereu înveți ceva nou, nu îl faci două luni și după te lași. E ca o transă, te atrage și nu te mai lasă să iesi din lumea minunatelor arte marțiale.

Ai spus adineauri că poți compara acest sport cu un dans. Cum ai ajuns la această concluzie?

Anda:

Când pun în practică acest sport, realizez cât de complex este. Când spun acest lucru mă văd excelând la proba de tull sau luptă cu adversari imaginari compusă din mai multe mișcări care au o ordine anume. Fiecare tull este diferit, există 24 în total și reprezintă orele unei zile. Datorită acestei probe asemăn eu arta marţială cu un dans, totul trebuie facut într-un anumit mod, anumit timp, fiecare mişcare trebuie fixată ca și cum ar fi o lupta reală, iar dacă nu le înveți logic, nu o să le stăpânești niciodata.

Ai ajuns la performanțe mari și dorești să continui. Te-ai gândit vreodată să pleci din țară datorită condițiilor care nu îți permit să perseverezi?

Anda - medalii

Anda:

Nu mi-aș dori să plec în altă țară. Uneori lipsa de fonduri și poate chiar o lipsă de interes asupra acestui sport avută de cei “mai mari” mă face mai puternică, mă face să lupt, să demonstrez că fac asta din pasiune și plăcere și că munca mea merită să fie apreciată și să atraga atenția.
Nu aș pleca în altă țară, pentru că într-un final, când ești acolo sus, pe podium, și lumea te aplaudă, nu te aplaudă numai pe tine, ci aplaudă țara pe care o reprezinti, oamenii care și-au dat interesul să te ajute, cântă imnul pentru a te felicita pe tine și totodată țara ta că a facut o treaba buna alegandu-te ca reprezentant. Devi mândru să știi că ești de-aici și faci ceva pentru țara ta.

-Dorești să transmiți ceva oamenilor care te susțin?

Anda:

Celor care mă sustin le mulțumesc nespus de mult. Nu cred că există sentiment mai frumos decât să știi că cineva te susține, că îți oferă încredere și dai tot ce ai mai bun. Când termini numărul tău și ești aplaudat, știi că a fost bine. Și ești fericit.

Și celorlalți oameni le transmit să nu renunțe la visele lor. Speranța moare ultima. Și dacă consideră că merit să reprezint, prin acest sport, țara, să ma susțină. Le mulțumesc pentru decizia luată, indiferent care ar fi.

Dorința de performanță este extrem de mare încă de la frageda ei vârstă, iar tinerele speranțe ce ne reprezintă cu succes țara au nevoie de susținere. Dacă doriți sa o ajutați pe Anda să participe la acest concurs, o puteți face în contul:

RO63BACX0000003550467000
Marius Komives , Unicredit Bank Timisoara.

Vă mulțumim pentru susținerea tinerelor talente precum Anda.
Anda - 14017925 1323270241035228 1015094359 n 150x150Citeste si: Cum ar fi dacă am accepta Păcătoșii?

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.