Zece regului pentru părinți via Andreea Marin

Andreea Marin - Andreea Marin  1024x758

Zece regului pentru părinți via Andreea Marin. Andreea Marin ne da detalii despre regulile pe care atat ea, cat si fiica ei, Violeta, le respecta pentru creionarea unei relatii armonioase. Andreea a numit acest set de linii – decalogul parintelui. Cum arata si in ce consta?

Incep prin a va spune ca ieri am avut parte de o mare surpriza. Suparata pe o boroboata a copilului meu – nici prea mare, nici prea mica, am ajuns in punctul in care i-am propus fiicei mele, Violeta, sa faca un set de 10 reguli.

Ce fel de reguli?

10 reguli pe care ea le crede cele mai importante de respectat pentru un copil, astfel incat sa fie corect si fata de sine. Si fata de parinti sau apropiati. Intru armonie si o viata plina de bucurie.

Caci daca vorbim limbi diferite si nu ajungem la un numitor comun, nu putem trai frumos, asa cum se cuvine. De undeva nemultumirea isi va iti capul la suprafata si va crea neintelegeri.

Copilul este pozitiv

Cu asta, fata mea a fost de acord.  Asa ca, pentru ca am decis ca toate hotararile importante sa fie discutate si agreate. Nu am vrut sa ii impun nimic, ca sa-i arat cat de importanta e pentru mine opinia sa. Eu ca mama, i-am propus sa scrie singura ce crede ca e bine sa respecte si sa aplice apoi in viata noastra de zi cu zi. Un fel de contract cu sine, pe care cu greu va putea motiva daca nu-l respecta ulterior, nu-i asa? Surpriza, insa, aici vine: cum are un spirit dezvoltat de negociator, ea a completat cu o alta idee. De acord, dar sa existe si-un decalog al parintelui, cu reguli care, de asemenea, sa fie respectate cu sfintenie. Omuletul avea dreptate, n-am avut loc de intors. Si iata in final ce a iesit:

Reguli pentru parinti:

  1. Joaca mama-fata, cat de putin, in fiecare zi. Jocul poate fi inventat de parinte, dar alegerea in final ii apartine copilului. Sa radem in fiecare zi impreuna – aceasta este regula fara de care nicio zi nu poate fi incheiata.
  2. Citim impreuna un capitol din cartea preferata inainte de culcare. Comentam pe marginea povestii, oricat de franta ar fi mama, care nu are voie sa triseze!
  3. Timp petrecut impreuna, fie si numai 15 minute pe zi, in dialog despre ce considera copilul ca e important pentru inima sa. Fara telefon in preajma, fara a raspunde la usa sau fara a permite intreruperi din partea altcuiva. Pretuire pentru parerea, problema, curiozitatea copilului meu.
  4. Rabdare, rabdare, rabdare. Chiar si atunci cand copilul face aceeasi greseala de o suta de ori. Daca nu a inteles, explica-i in alt fel aceeasi problema a o suta una oara.
  5. Impunerea nu este o solutie! Trebuie sa gasesc o cale sa-l fac pe copilul meu sa inteleaga alegerea mea. De ce? Pentru el si s-o imbratiseze in timp, chiar daca nu o primeste chiar de la inceput cu bratele deschise. Sa faca nu pentru ca vrea mama, ci sa inteleaga de ce asa e bine pentru el. Violeta e o fire logica – trebuie sa ii dovedesc increderea in puterea sa de intelegere.

Citeste continuarea aici: 9VremParinti

Foto: fashion365.ro

Andreea Marin - editorialbettypeople 150x150Citeste si: Renunțăm la teme. Nu mai bine renunțăm de tot la școală?

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.