Anxietatea generalizată, închisoarea invizibilă a multora dintre noi… 

Articol scris de Corina Marcu. Anxietatea generalizată, închisoarea invizibilă a multora dintre noi… Teamă nejustificată, disperare fără o cauză palpabilă, pierderea controlului când ți-e lumea mai dragă, senzații haotice care își fac de cap prin tot corpul, palpitații, tremor, disconfort gastro-intestinal, și lista poate continua….nefiind una prea fericită.

Vorbim despre tabloul anxietății generalizate, o teamă fără obiect, care deformează percepția asupra experienței trăite în prezent în raport cu viitorul presimțit că ostil, față de care se instalează o stare de alertă. Persoana are convingerea neputinței și dezorganizării sale în fața pericolului.Simptomatologia vegetativă generatoare de disconfort somatic întreține un cerc vicios prin care anxietatea se autoalimentează.

Apărută în situații noi, anxietatea îl ajută pe om să se adapteze mai bine. Alături de teamă și instinctul de a fugi, aceasta este un mecanism de apărare împotriva unui pericol. Însă, atunci când aceste temeri devin cvasipermanente și împietează asupra vieții cotidiene, apare anxietatea patologică.

Citește și: Această melodie poate reduce anxietatea cu până la 65 %

Există riscul de asociere a afecțiunii cu depresia. În cele mai severe cazuri, poate apărea chiar și ideea suicidară. În general, anxietatea se tratează cu o terapie combinată, ușor accesibilă. Medicamentele sunt tratamentul de elecție. Uneori, acestea se folosesc singure. Alteori, se folosesc în asociere cu terapia comportamentală sau alte tehnici de psihoterapie.

Studiile, arătă că, sub un tratament corect, 70% dintre pacienții care suferă de tulburări anxioase se ameliorează. Pentru a realiza un tratament complex și eficient este utilă combinarea tehnicilor de relaxare cu informarea pacientului asupra originii simptomelor și învățarea tehnicilor de controlare a anxietății provocate de gândurile parazitare.

Un pachet de ședințe de consiliere psihologică combinate cu tratament medicamentos recomandat de un medic psihiatru, reprezintă cheia ieșirii de sub auspiciul anxietății patologice.

Sursă foto: Pixabay

anxietatea - anxietate 90x90Citește și: Când anxietatea devine o maladie!

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.