Arsenie Boca, de la SFÂNT la marketing !

Arsenie Boca - 646x404

Articol scris de Ionuț Iancu. Arsenie Boca, de la SFÂNT la marketing ! Mi-am permis să pun acest titlu pentru că mi se pare că se potrivește perfect situației din acest moment vizavi de tot ceea ce înseamnă subiectul Arsenie Boca. Cu atât mai mult, cu cât, iată Biserica vine în întâmpinarea credincioșilor și anunță că se demarează procedurile de trecere în rândul sfinților a sfântului Ardealului.

Că este sfânt Arsenie Boca, e peste puterile noastre să o decidem. Mărturiile celor care l-au cunoscut îndeaproape sunt fără echivoc în ceea ce privește harul său. Devotamentul său față de Hristos și credință. Față de smerenie și umilință. După cum citim chiar din scrierile sale, un lucru nu și-a dorit Arsenie Boca: să fie ridicat pe un piedestal prea mare pentru ceea ce și-a dorit să fie: un slujitor al lui Dumnezeu, un duhovnic care să încerce să vindece sufletul acestui popor. Ori, acum, fix asta se întâmplă: în România zilelor noastre e la modă Arsenie Boca. Lumea nu știe ce a făcut el, pentru ce este el atât de iubit. Nu îi cunosc istoricul suferințelor sale în temnițele comuniste. Nu îi cunosc și umanitatea.

E la modă să mergi la mormântul lui Arsenie Boca, dar să nu calci niciodată pe la biserică. E la modă să ai acatiste cu Arsenie Boca, dar să nu știi nici măcar rugăciunile începătoare. Arsenie Boca nu este doar o modă. Este o afacere. Una de zeci de milioane de euro anual. Aud că un nene a cumpărat de la niște măicuțe neștiutoare drepturile de autor pe toate scrierile părintelui.

Se vând la orice colț de stradă icoane cu Arsenie Boca. O veste proastă pentru toți cei care le au: sunt doar poze. Icoana sfântului va fi făcută cunoscută oamenilor în ziua când se va face trecerea sa în sinaxar. Trăim zilnic minuni ale sfântului. Apare pe ziduri, în copaci, pe pardoseală. Lăcrimează în fel și fel de locuri. Toate aceste lucruri nu fac decât să creeze un zgomot de fond nefiresc și mizer în jurul a tot ceea ce este mai sfânt la Arsenie Boca. Ca să nu mai vorbim de faptul că pe rețelele sociale circulă bancuri cu acest mare sfânt al ortodoxiei românești. Totul în numele marketingului. Până unde putem merge oare?

Marele risc pe care îl trăim este de a-l transforma pe părintele nostru drag, Arsenie Boca, într-un idol cu chip cioplit, neplăcut Domnului. Și, mai ales, neplăcut chiar sfântului, care, dacă ar fi văzut cât de mult au ajuns să fie exagerate lucrurile, ne-ar fi dat un canon greu de dus.

Sursă foto: Adevărul.ro

Arsenie Boca - tom hansk 150x150Citeste si: Îl vrei pe Tom Hanks la NUNTA ta?

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.