Ce le spunem COPIILOR despre ATENTATELE teroriste?

atentatele teroriste - ATENTATELE teroriste

Ce le spunem COPIILOR despre ATENTATELE teroriste? Am fost mereu învăţată să fiu un om bun. Uneori a meritat, în alte daţi viaţa şi mai ales oamenii m-au lovit sub centură. Şi a durut al dracului de tare. Numai eu ştiu cât rimel am plâns pentru toate nedreptăţile. Mă întorc la copii, atentate, ce le spunem? Habar nu am. M-am surprins ieri întrebând-o pe soacră-mea:

– Auzi, dar noi ce o să îi spunem copilului, cu treaba asta cu atentatele și cu dreptatea în lume. Pare că nu mai suntem în siguranță și nu mai e chiar fain să fii om bun!

Am ajuns amândouă la concluzia că vremurile s-au schimbat, că atentatele sunt la ordinea zilei iar senzația de siguranță este așa, o stare tare volatilă. Ne obișnuim în fiecare zi cu câte un bezmetic care ia vieți, în numele religiei. Copii și maturi …sacrificați! Perfect GREȘIT! Nu doar o dată m-am întrebat cum e posibil să aduci moartea în numele religiei, care ar trebui să fie responsabilă pentru răspândirea bunătății și a vieții!

Copiii trebuie să fie preveniţi,  dar să facem asta tot în spiritul adevăratelor principii de viaţă și morală: bunătate, modestie muncă, lipsa minciunii, etc. Păi şi acum vă întreb eu pe voi- Oare nu trebuie să ne adaptăm principiile astfel încât să avem un viitor adult sănătos şi integrat?

Nu, principiile trebuie să rămână la fel, dar abordarea în legătură cu regulile societății și raportarea la oameni, trebuie să sufere mici modificări, în opinia mea.

Ce i-aș spune copilului meu?

 • Fii bun, dar ai grijă. Te ve întâlni cu mulți oameni care te vor vinde pentru binele lor
 • Fii modest, dar nu-i lăasa pe alții să speculeze asta
 • Fii empatic, dar ai grijă la oamenii falși. Sunt peste tot! Îi recunoști după zâmbetul interesat
 • Fii iubitor, dar nu te înconjura de oameni care văd și cer doar răul
 • Fii harnic, dar învață să te prețuiești și să te”vinzi” la prețul corect
 • Fii pozitiv, chiar și când toți din jurul tău vor fi hateri
 • Nu răspunde oamenilor malefici cu bine. Ei nu te vor înțelege. Mai bine, stai departe de ei!
 • Îmbrățișează ce religie vrei, cât timp este una care îți spune să NU UCIZI!
 • Iubește pe cine vrei, important este să fii fericit. Eu nu te voi judeca pentru că te iubesc!
 • Vorbește cu mine, oricând! Sunt aici…nu ca să te cert, ci ca să te ajut să facem pași împreună
 • Nu alerga după bani, ai să obosești repede. Stai pe loc, învață, muncește și vor ajunge ei rapid la tine
 • Nu căuta puterea, de dragul de a fi încă un șef despotic. Fii lider, oamenii te vor urma de bună voie!
 • Fii calm, nu urla. Cea mai bună metodă de coerciție este vorba dură spusă pe un ton prietenesc. Doare cel mai tare!
 • Iubește florile, nu armele, dar învață ce să faci cu amândouă. Sper să ai parte până la finalul vieții tale doar de flori, dar nu sunt prea sigură!

Mai țineți minte atentatul de la Paris de anul  trecut? Uite cum îi explica tăticul …ce s-a întâmplat.

Când am ales fotografia pentru acest articol, am stat puțin pe gânduri. În copilăria mea, guvernată de jocuri frumoase – de-a v-ati ascunselea, șotronul, elasticul, frunza – băieții se jucau cu puști, pistoale, invizoace, surprize și tevi cu cornete. Atunci imaginea unui copil care te alerga cu pușca de jucărie era doar o fotogramă simpatică. Azi, când mă uit la imaginea asta, nu pot să nu mă întreb, dacă nu cumva e mai safe să îl las să alerge după Pokemoni, în mediul virtual.

Mi-e la fel de clar că bunătatea devine din ce în ce ma tare un deziderat, pentru că în jungla vieţii …oricum scapă cine poate! Despre dreptate? Dacă aş spune câte am văzut și am trăit în materie de nedreptate, s-ar face mare vâlvă.  Pe copii cum îi învaţăm, modeşti sau mai puţin modești? Rămân convinsă că modestia și smerenia sunt două calități ale marilor suflete, pe care nu trebuie să le uităm atunci când ne creștem copii.

Cât despre muncă, avem în faţă o generatie care pare să cam fugă de munca grea când videochatul aduce aşa bănet. Dacă mă uit ce este uneori în mediul rural, mă ia capul. Io’s pentru muncă, fraţilor. Nimic din cea am dobândit nu s-a bazat pe noroc chior sau compromis. Ştiu, sunt demodată!

Trăim vremuri Perfect Imperfecte iar cel mai bun sfat despre omenire, atentate, bunătate și oameni malefici este: „Dacă o religie îţi spune să urăşti pe cineva, e timpul să schimbi religia!”

Fiți buni, nu NEBUNI!

foto: slate.com

atentatele teroriste - Pantofi Abastri 150x150Citeste si : Da-mi, Doamne, o Doamna cu Pantofi Albastri!

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Îl facem vedetă în comunitatea femeilor Perfect Imperfecte. Trimite-l la noi: emmazeicescu@gmail.com

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE –Perfect Imperfect 

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.