10 beneficii ale SPORTULUI pentru sănătate

beneficii ale sportului - beneficii ale SPORTULUI 1024x681
 10 beneficii ale SPORTULUI pentru sănătate. Vrei să arăți bine, să te simți în formă, dar ți-e lene. poate ar trebui să regândești abordarea. Sportul nu înseamnă doar frumusețe, sportul înseamnă sănătate și o viață mai lungă. Sportul este o filozofie de viață care se învață, dacă înveți care îi sunt beneficiile.

De ce să incluzi activitatea fizică în modul tău sănătos de viaţă?

  1. Sportul creşte durata de viaţă

Practicarea cu regularitate a sportului influenţează benefic şi cele mai mici structuri ale organismului nostru. Savanţii au descoperit că persoanele care duc un mod de viaţă activ au lungimea telomerelor mai mare. Ele sunt acele secţiuni de ADN, care protejează capetele cromozomilor în timpul diviziunii celulare şi care cu vârsta au tendinţa de a deveni tot mai scurţi. Sportul acţionează benefic asupra cromozomilor şi a longevităţii vieţii. Mai puţin timp petrecut în poziţie așezată are o legătură directă cu longevitatea, arată studiul suedez publicat în British Journal of Sports Medicine.

  1. Sportul activizează metabolismul

Activitatea fizică este cel mai puternic stimulent metabolic. Nimic nu intensifică în organism procesele metabolice, reacţiile chimice, enzimatice şi de regenerare aşa cum o face practicarea regulată exerciţiilor fizice. Sportul ne ajută să creştem masa musculară şi metabolismul, adică numărul de calorii pe care corpul le arde în stare de repaos şi care, odată cu înaintarea în vârstă, devine tot mai încetinit. Sportul îmbunătăţeşte funcţiile plămânilor, inimii, rinichilor, sistemului nervos. Intensificarea schimbului de substanţe accelerează eliminarea din corp a toxinelor şi deşeurilor metabolice.

  1. Îmbunătăţeşte funcţia insulinei

Insulina este un hormon implicat direct în controlul apetitului şi a masei corporale. Practicarea exerciţiilor fizice îmbunătăţeşte funcţia insulinei, combate fenomenul rezistenţei la insulină, întâlnit frecvent după vârsta de 30 de ani, şi creşte asimilarea glucozei de către ţesuturi şi muşchi. Activitatea fizică regulată previne apariţia unor boli grave, precum sindromul metabolic, diabetul zaharat de tip 2 şi obezitatea asociată acestora.

  1. Practicarea cu regularitate a sportului creşte în organism nivelul de endorfine

Endorfinele sunt substanţe neurotransmiţătoare, sintetizate în creier la nivelul hipofizei şi hipotalamusului, care au receptori în tot corpul. Acestea au un rol important în reglarea somnului, controlul apetitului, metabolism, starea de bine, sexualitate, reglarea temperaturii corpului şi imunitate. Endorfinele sunt considerate hormonii fericirii pentru că reglează starea de spirit, înlătură anxietatea, tensiunea nervoasă, stările de depresie şi predispun către o stare generală de bine. Activitatea fizică regulată reduce în corp şi cantitatea de cortizol, hormonul stresului.

Potrivit unor studii recente, stresul predispune la consumul alimentelor bogate în grăsimi, creşterea necontrolată a poftei de mâncare şi evitarea unor mese.

Vezi continuarea aici: Unica Sport

foto: popsugar.com

beneficii ale sportului - galina tomas 1 150x150Citeste si: Fă EFORT FIZIC dozat. Vrei să slăbești? Implică greutatea CORPULUI

Ai și tu un text despre sport și sănătate? Îl facem cunoscut în comunitaeta femeilro perfect Imperfecte. Trimte-l la noi: emmazeicescu@gmail.com

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE: Perfect Imperfect 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.