Bicarbonatul de sodiu – campionul din casa ta!

bicarbonatul de sodiu - bicarbonatsodiu

Bicarbonatul de sodiu – campionul din casa ta! Dacă ar fi să se facă un studiu despre în câte case găsești o cutie de bicarbonat de sodiu, din 10 sondate, 11 ar fi răspunsul. Unul din cele mai populare produse, bicarbonatul de sodiu este și un campion al utilității.

Bicarbonatul de sodiu (NaHCO3) este o pudră albă, din categoria sărurilor, uşor alcalină, ce poate neutraliza acizii. Cel mai des este folosit ca agent de creştere pentru aluaturi: atunci când este amestecat cu un lichid şi un acid, are loc o reacţie chimică ce eliberează dioxid de carbon care face aluatul să crească şi îi conferă o textură pufoasă. Dar probabil ai auzit şi de alte utilizări pentru bicarbonat, de la agent de curăţare la ingredient în pasta de dinţi.

Iată mai jos câteva dintre utilizările bicarbonatului de sodiu grupate pe categorii:

ÎNGRIJIRE CORPORALĂ

1) Pastă de dinţi: fă-ţi pasta de dinţi acasă, din ingrediente 100% naturale. Ai nevoie de 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu, jumătate de linguriţă de sare de mare fină şi câteva picături de apă. Amestecă totul bine până obţii o pastă (nu trebuie să fie prea lichidă, trebuie să stea pe periuţa de dinţi). Opţional poţi adăuga o picătură de ulei esenţial de mentă sau de cuişoare.

2) Împrospătează-ţi respiraţia: clăteşte gura cu o soluţie de bicarbonat de sodiu diluat într-un pahar cu apă. Bicarbonatul ajută la neutralizarea mirosurilor neplăcute (halenă).

3) Exfoliant pentru piele: amestecă 3 părţi de bicarbonat de sodiu cu 1 parte de apă şi foloseşte această pastă ca exfoliant pentru faţă şi corp.

4) Deodorant: bicarbonatul se poate aplica direct pe piele pentru a neutraliza mirosurile. Este indicat, în special, pentru persoanele cu piele sensibilă la deodorantele comerciale care conţin parfum şi alte substanţe iritante.

5)Tratament pentru înţepăturile de insecte: adaugă bicarbonat pe pielea udă şi freacă uşor pentru a reduce senzaţia de mâncărime. Fă pastă de bicarbonat cu puţină apă şi aplică pe pişcătură pentru a reduce umflătura.

6) Antiacid: bicarbonatul de sodiu este minunat pentru a reduce aciditatea gastrică. Dacă ai arsuri stomacale provocate de o aciditate ridicată, bea o ceaşcă de apă în care ai dizolvat o lingură de bicarbonat.

7) Săpun pentru mâini: o pastă de 3 părţi de bicarbonat la 1 de apă (şi opţional 1 linguriţă de miere) ajută la eliminarea mirosurilor de pe mâini (după curăţenie, după gătit, după grădinărit, etc) şi redă fineţea pielii.

8) Păr curat: adaugă puţin bicarbonat în palmă peste şampon şi aplică-l pe păr. Ajută la curăţarea profundă, mai ales dacă foloseşti multe produse de styling (spumă, ceară, etc).

9) Piele fină: adaugă jumătate de ceaşcă de bicarbonat de sodiu în cadă şi bucură-te de un tratament ca la spa. Bicarbonatul va ajuta la curăţarea pielii şi îndepărtarea mirosului de transpiraţie, iar după baie vei obseva că pielea este mai fină.

10) Picioare curate: la fel poţi proceda şi în cazul picioarelor. Adaugă 3 linguri de bicarbonat într-un lighean cu apă caldă şi înmoaie picioarele 10 minute. Freacă uşor pentru exfoliere. Dacă ai probleme cu călcâiele, fă o pastă din 7-8 aspirine (pisate) şi 2 linguriţe de suc de lămâie. Aplică pe călcâie, înfăşoară picioarele cu folie de plastic sau cu o pungă şi lasă să acţioneze 20 de minute.

11) Curăţă periile şi pieptenii: lasă peste noapte periile de păr şi pieptenii într-un vas la înmuiat în care ai adăugat o linguriţă de bicarbonat. Clăteşte-le bine cu apă călduţă şi gata.

12) Curăţă proteza sau aparatul dentar: într-un pahar cu apă călduţă adaugă 2 linguriţe de bicarbonat şi lasă proteza sau aparatul dentar la înmuiat. Dacă sunt urme persistente, freacă bine cu bicarbonat până dispar.

CURĂŢENIE:

13) Curăţă faianţa: fă o pastă din bicarbonat de sodiu, sare grujoasă şi un pic de detergent de vase. Freacă bine cu un burete suprafeţele pe care le vrei curate: faianţa, cada, chiuvetele. Lasă să acţioneze 10 minute şi apoi clăteşte.

14) Spală vasele: pentru vasele foarte murdare, în special pentru oale şi tigăi, lasă-le la înmuiat în apă caldă cu 2 linguri de bicarbonat şi puţin detergent de vase. Apoi, adaugă bicarbonat direct pe burete şi freacă părţile murdare.

15) Dezinfectează bureţii de vase: lasă bureţii la înmuiat într-un vas cu 250 ml de apă şi 4 linguri de bicarbonat. Va elimina mirosurile. Clăteşte bine bureţii şi dezinfectează-i în cuptorul cu microunde 2 minute. Atenţie: pentru a nu lua foc, bureţii se bagă în cuptorul cu microunde uzi, nu uscaţi. De asemenea, nu se pun dacă au părţi metalice.

Sursă foto: Officework.ro

Citește continuarea pe trăieșteieftin.ro

bicarbonatul de sodiu - sistemimunitar 150x150Citeste si: Sistemul imunitar – paznicul sănătății tale

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.