Bunavestire – ziua când cântă cucul și anunță primăvara

Bunavestire - bunavestire 1024x461

Bunavestire – ziua când cântă cucul și anunță primăvara Bunavestire sau Blagoveștenia (termen slav) este cea mai veche sărbătoare creștină închinată Maicii Domnului. Sărbătorită întotdeauna în perioada Postului Paștelui, pe 25 martie, este una din cele două zile, alături de Intrarea Domnului în Ierusalim, când se dă dezlegare la pește.

Bunavestire reprezintă acel moment când Arhanghelul Gabriel vine la Fecioara Maria pentru a-i vesti faptul că va aduce pe lume pe Fiul lui Dumnezeu, Iisus din Nazaret. Data acestei sărbători a variat la început. În Răsărit, însă, data de 25 martie s-a generalizat probabil îndată ce Naşterea Domnului a început să fie sărbătorită peste tot la 25 decembrie, adică încă din prima jumătate a sec. al V lea.

Citește și: da, sunt fanatică

În popor i se mai spune acestei sărbători Blagoveștenie,  Ziua Cucului sau Ziua Zămislirii Domnului. Pe lângă semnificaţia religioasă, în ziua de Bună Vestire în unele zone din ţară se spune că atunci cânta cucul prima oară. În tradiţia populară cucul este vestitorul de lucruri importante din viaţă de zi cu zi a omului. În trecut se credea că în momentul în care o persoană îl auzea pentru prima oară cântând în acel an, omul trebuia să numere de câte ori acesta cânta. Astfel, omul află câţi ani mai are de trăit.

Tradiții de Bunavestire:

  • este bine să se pună în pragul casei sare şi pâine pentru hrană îngerilor.
  • Persoanele care se ceartă în ziua de Buna Vestire vor avea necaz tot anul.
  • În alte regiuni, pentru a se asigura că vor avea parte de roade bogate în livezi, oamenii ameninţau pomii cu toporul după care îi stropeau cu ţuică.
  • pescarii nu ar trebui să arunce cu mămăligă în apă în ziua de Bună Vestire. În caz contrar, toţi peştii din acea apă vor muri.

De Buna Vestire, primul cântec al cucului trebuia să îi găsească pe toţi oamenii îmbrăcaţi în haine curate, joviali, veseli, cu bani în buzunare şi cu stomacul plin. Dacă oamenii nu ar îndeplini cu stricteţe aceste ritualuri se credea că respectivii nu se vor putea bucură de toate bogăţiile pe care anul urma să le aducă.

Sursă știre: Digi24.ro

Bunavestire - topul afectiunilor tratate cu urzici sunt un comoara pentru sanatatea ta chiar daca ti e greu sa le cureti si sa le gatesti 150x150Citeste si: 10 motive să mănânci urzici primăvara

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.