8 mai – Ziua înternațională de luptă împotriva cancerului ovarian

cancer - cancer newspaper word magnifier magnifying glass

8 mai – Ziua înternațională de luptă împotriva cancerului ovarian. Cancerul ovarian este una din cele mai virulente forme ale cancerului la femei și cu cea mai mică rată de supraviețuire, de sub 45% din cazuri.

Anual, 250.000 de femei din întreaga lume sunt diagnosticate cu cancer ovarian, iar 140.000 mor din pricina aceste afecţiuni. Statisticile arată că doar 45% din femeile diagnosticate ajung să mai fie în viaţă la 5 ani dela punerea diagnosticului, iar 89% – procent aproape dublu – de paciente cu cancer mamar trăiesc aceeaşi perioadă după diagnosticare.

Citește și: „Ești o învingătoare!„ – femei care au învins cancerul la sân!

Cea mai mare problemă este aceea că foarte multe femei sunt diagnosticate în stadii avansate de boală când afecţiunea este mult mai dificil de tratat. De cele mai multe ori, cancerul nu este diagnosticat din cauză că simptomele sunt asociate cu alte afecţiuni, mai puţin grave, cum ar fi problemele gastrointestinale. În plus, femeile evită consultaţiile ginecologice pentru că fie nu ştiu ce presupun, fie nu se simt confortabil. „Pacienta va fi rugată să se dezbrace de la mijloc în jos, se va aşeza pe masa ginecologică cu faţa în sus şi cu fundul cât mai aproape de marginea mesei. Este foarte important să fie relaxată. Medicul va examina, iniţial, zona externă, astfel încât să se asigure că nu există iritaţii, secreţii sau malformaţii de niciun fel. Această procedură nu doare.

În continuare, medicul va inspecta pereţii vaginali şi colul uterin cu ajutorul unor valve vaginale. Nici această procedură nu doare, dar se poate ca pacienta să simta disconfort. Aceste două etape ale consultului ginecologic sunt esenţiale, dar nu suficiente pentru a identifica posibilele probleme de sănătate. În continuare, medicul specialist recomandă eventualele teste suplimentare, ţinând cont şi de anamneză“, a explicat dr. Dana Lucia Stănculeanu, medic oncolog la Institutul de Oncologie din Bucureşti.

Photo via Visual hunt

Citește continuarea pe Adevărul.ro

cancer - giphy 8 1 150x150Citește și: Sacrilegiul lui Macron. Cum să iubești o femeie în vârstă?

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.