Când ai citit ultima carte? 22 de motive “altfel” pentru care merită să citești

Când ai citit ultima carte? - why every woman should read the book my brilliant friend book review entity 1024x683
Text de Beatrice HoldonCând ai citit ultima carte?  22 de motive “altfel” pentru care merită să citești.  Prin viaţa noastră circulă liber atâtea tentaţii ce ne îndeamnă mai degrabă spre a petrece timpul liber la întâmplare trecând repede de la una la alta, fără ca lucrul acesta să ne aducă însă, de multe ori, vreo plăcere autentică. De ce ar trebui să mai deschidem din când în când şi câte o carte?
În derularea firească a evenimentelor în care suntem prinşi, lectura unei cărţi în mod spontan, ne poate scoate din rutina unor zile obositoare, poate chiar plictisitoare prin revigorarea, amuzamentul  şi satisfacţiile neaşteptate ce caracterizează un fapt neprevăzut.
 Iată mai jos câteva situaţii posibile:
 • 1.       Individul care ocupă locul din faţa ta în autobuz te fixează cu o privire insistentă, chiar iscoditoare.Te salvează cartea pe care tocmai ai împrumutat-o de la bibliotecă.  Şi ce dacă e de poveşti nemuritoare pentru fratele tău dintr-a IV-a?
 • 2.      Nu strică niciodată să ai şi ceva de citit la plajă sau la iarbă verde. Dar dacă faci asta, măcar fii tu cel original şi renunţă la integrame.
 • 3.      Nu ai suficienţi bani să-ţi duci prietena la un film condimentat cu suc şi popcorn în mall. Ia vezi, ţine faza cu poeziile de dragoste citite pe bancă în parc cum ai auzit de pe la ai tăi că se făcea pe vremuri? Şi dacă nu, măcar poţi decreta ziua ca fiind una inedită, ceea ce e de apreciat!
 • 4.      Când îi  observi pe alţii că discută aprins despre vreo emisiune sau un film,  tu declari susţinut în dreapta şi în stânga că nu mai vrei să te uiţi la televizor timp de o lună. De fapt… s-a stricat şi aştepţi salariul următor să-ţi iei altul nou.
 • 5.      Ţie nu îţi place parapsihologia, însă flirtul da! În drumurile tale dus-întors spre casă, tot intri în librărie pentru că aici e o vânzătoare frumuşică foc, pasionată de domeniul acesta. Ca să ai mereu pretext pentru o discuţie cu ea, ai ajuns să cumperi şi să citeşti deja câteva cărţi!
 • 6.      Ai insomnii, nimic nu dă rezultate şi în loc să te perpeleşti, de ce să nu faci noapte albă frunzărindu-ţi cărţile din bibliotecă?
 • 7.      După ani buni de chin şi speranţe, un fost coleg de liceu a reuşit să-şi publice volumul de proză. Dar pentru că editura l-a lăsat cu o grămadă de exemplare în braţe şi el nu se pricepe să le vândă, a început să le distribuie prin poştă tuturor cunoscuţilor. Drăguţ, nu? Mândru că nu te-a uitat, te pui pe citit.
 • 8.      Eşti pe stradă şi îţi pică fix în cap o carte venită în viteză de undeva de pe la etajul 2. Dacă tot e gratis, de ce să n-o iei? Nu râdeţi, mi s-a întâmplat chiar mie!
 • 9.      Colegul de apartament are o vizită ….mai …feminină…. Ai vrea tu să-i laşi singuri şi să te plimbi vreo două ore, dar cum, dacă e aproape noapte şi afară sunt -20 de grade? Discret,te retragi din sufragerie şi îl citeşti pe ….Freud!? Pe bune?! Altceva n-ai găsit?

Când ai citit ultima carte? - cristinatunegaru 150x150Citeste si: Cristina Tunegaru, tânăra care s-a luat la trântă cu Eminescu!

 • 10.  Într-o pauză la serviciu, cuiva îi vine ideea unui concurs  ad-hoc, iar tu te ştii competitiv: cine termină în cel mai scurt timp de citit fără punct şi fără virgulă Luceafărul lui Eminescu?
 • 11.  Ecranizarea după un roman celebru te-a dezamăgit. Treaba asta te provoacă să-l reciteşti şi să-ţi faci tu propriul fim în minte.
 • 12.  Eşti acasă după naşterea primului copil. Ai nevoie de sfaturi în creşterea lui, însă mămicile din parc deşi par mai experimentate, îţi oferă multe informaţii contradictorii. Mai bine cumperi cărţi scrise de autori adevăraţi.
 • 13.  Ca să fii sigur că iubita îţi va accepta propunerea de a vă muta împreună, vrei să-ţi pregăteşti în mod cât mai primitor şi ofertant garsoniera. Pe lângă ustensilele de bucătărie, dai fuga şi cumperi şi nişte cărţi de bucate, iar pentru prima seară în doi prepari cu năduf o reţetă impresionantă din gastronomia franţuzească.
 • 14.  Apartamentul pe care l-ai primit moştenire e sufocat de lucruri bătrâneşti care te deprimă dar pentru ca nu ai suficienţi bani pentru o renovare completă, îţi cumperi deocamdată o carte de feng-shui ca să afli de acolo cum să aduci bunăstarea cât mai repede în casa ta.
 • 15.  Ai o dilemă mare: povestea aceea, Scufita Roşie, când te-ai dus cu fiul tău la teatru, parcă era în alt fel!? De acord, pentru un spectacol cât mai reuşit, accepţi adaptări şi deturnări de la povestea adevărată, dar nu ar fi bine să ştie copilul şi textul original din carte?
 • 16.  Cititul de bună voie nu e un lux, nici modă, nici ştire, e ceea ce simţi că-ţi trebuie şi îţi face bine! Pur si simplu îţi place să citeşti, da?
 • 17.  Ţi se face milă de bătrânul din colţul străzii pe care îl vezi zilnic pe lângă cele câteva cărţi vechi pe care le aranjează pe trotuar şi pe care nu reuşeşte deloc să le vândă. De ce nu i-ai cumpăra tu una? Mai ales că uitându-te la ele, ai devenit nostalgic după vremurile tinereţii tale. Mai ştii cărţuliile alea din seria caleidoscop sau almanahul Cinema? Unde dacă nu la el mai vezi aşa ceva?
 • 18.  Afli întâmplător de rezumatul la limba română pentru a doua zi pe care îl avea de făcut copilul la şcoală. Pentru că el s-a culcat deja, tu citeşti cu ultimele puteri Dumbrava minunată şi i-o povesteşti şi lui dimineaţa în drum spre şcoală, ca să-şi facă măcar o idee.
 • 19.  Nu iubeşte nimeni statul la cozi şi nici aşteptatrea… Tu însă vezi în asta ocazia perfectă pentru a mai citi ceva, pentru că altfel, oricât ai încerca, nu îţi găseşti timp.
 • 20.  O cunoştinţă din provincie te roagă insistent să cumperi o carte de care are nevoie şi pe care nu a reuşit cu niciun chip să o găsească. O cumperi şi eşti tu primul în posesia ei; de ce să nu te uiţi pe ea înainte să o trimiţi pachet, după câtă reclamă i-a făcut?
 • 21.  Dacă tot e să te loveşti de oameni care stau cu ochii în telefon, de ce să nu se lovească şi ei de tine că eşti cu nasul în carte?
 • 22.  Urmează să pleci pentru prima dată într-o ţară străină. Cool! Brusc, te simţi obligat ca pe lângă informaţiile turistice, să citeşti ceva reprezentativ şi din autorii din literatura ţării respective. Spune tu, cine mai e aşa drăguţ şi conştiincios ca tine?

Foto: entitymag.com

Când ai citit ultima carte? - 15624878 567326936794225 1791848776659369984 n 150x150Citeste si: Fii Fericit! Ieși din Zona de Confort!

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE– Perfect Imperfect

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.