Când anxietatea devine o maladie!

anxietate - anxietate

Articol scris de Corina Marcu. Când anxietatea devine o maladie! Anxietatea este o emoție firească. Cu toții suntem mai mult sau mai puțin anxioși în fața unor situații ce comportă un anumit risc, când dăm un examen, înainte de a lua cuvântul în fața unei adunări, când se întâmplă să zăbovim în drumul spre birou, etc.

Și, cum nu este prea plăcut să încerci o emoție precum anxietatea, vom căuta să o ocolim procedând în așa fel încât să evităm orice risc: cei mai anxioși se vor pregăti cât pot mai bine pentru examene, își vor pregăti discursul și vor face totul pentru a ajunge din timp la birou.

Anxioșii pot fi părinții hiperprotectori, care de frica unor posibile accidente sau probleme, își sufocă adesea copiii cu grija lor, nepermițându-le să facă nici un pas singuri, iar apoi când devin adulți încearcă să le controleze viața de frica neprevăzutului.

Citește și: Anxietatea socială în ziua de azi

 Acestea vor încerca să prevină riscul de a pierde controlul situației. Dar persoanele mult prea anxioase vor evita dezagreabilul anxietății pur și simplu neprezentându-se la examene, pe care le consideră, uneori în mod nejustificat, prea grele, sau refuzând să-și susțină discursul, ori renunțând la călătorie, căci toate aceste situații le-ar pricinui mult prea multe griji.

Persoanele anxioase suferă de o reglare un pic cam sensibilă a ”sistemului lor de alarmă ”: gândurile lor anxioase, tensiunea fizica și comportamentul de control se declanșează mult prea adesea și cu prea mare intensitate în raport cu evenimentul.

Simptomele anxietății generalizate sunt:

  • Îngrijorări excesive și nejustificate
  • Hiperactivitate a sistemului nervos vegetativ (sistemul nervos dirijează reacțiile involuntare): palpitații, transpirații, bufeuri, nevoia de a urina des, “nod în gât”
  • Tensiune musculară: zvâcnituri, contracții dureroase (spate, umeri) ce dau adesea senzația de oboseala
  • Scrutare hipervigilentă a ceea ce este împrejur: senzația de a fi permanent la pândă, într-o continua excitație, dificultăți de concentrare, perturbări ale somnului, iritabilitate.

Sindromul anxios generalizat este o adevărată maladie la care pot ajunge persoanele anxioase și care trebuie tratată. Cele mai eficiente tratamente sunt cele în care psihoterapia este însoțită de medicație.

 Sursa: Cum să ne purtăm cu personalitățile dificile-François Lelord şi Cristophe André

Sursă foto: Pixabay

anxietate - muzica 150x150Citește și: Această melodie poate reduce anxietatea cu până la 65 %

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.