Când ai fost ultima dată jignită?

femei - womangun

Când ai fost ultima dată jignită? Dacă ar fi posibil, m-aș transforma în Catwoman II pentru a putea să le aplic corecții usturătoare tuturor celor care, din răutate sau lipsă de educație, discriminează, fără să se gândească, măcar o clipă, cât de adânc pot răni cuvintele și cum, mânați de o lume care tinde să orbească și să ignore ceea ce ne definește și ne face umani, devenim niște mașinării hârșâind. Nu ne mai privim în ochi și nu ne mai ascultăm, așa cum nu ne propunem să înțelegem înainte de a judeca și de a arunca cu pietre în ceilalți.

Trecând de clișeele atât de bine cunoscute, cum că femeile sunt slabe, pretențioase, de neînțeles, mai puțin inteligente sau capabile comparativ cu bărbații, există situații care te revoltă și te fac să te întrebi dacă, în societatea românească, pe anumite paliere, noi evoluăm sau dimpotrivă. Nu mai trăim timpuri în care femeile erau la cheremul unei lumi dominată de bărbați și, cu toate acestea, ,,Toate sunt târfe!”, ,,Uite-o ce slabă e!”, ,,Uite-o ce grasă e!”, ,,Eh, se înțelege, e femeie!”, ,,Nu te chinui să o înțelegi. E femeie!”, se aud tot mai des și deloc în șoaptă. Atunci când oameni importanți, formatori de opinie, lideri, reprezentanți ai poporului lansează astfel de considerații discriminatorii, lucrurile iau o întorsătură complicată, iar în societate se perpetuează idei păguboase, care ne înfrânează și ne jignesc ca popor.

femei - womenshouldnot

Încotro ne îndreptăm? Într-o seară, mă întorceam spre casă cu o sacoșă doldora de cumpături. Aproape mă târam din cauza oboselii pe asfaltul încins de la cele peste 30 °C de peste zi și dospeam în minte niște idei pentru un articol. Pe lângă mine a trecut un bărbat în jur de 50 de ani care, bănuiesc, mă observase și mă privise insistent. Când a ajuns în dreptul meu, s-a apropiat și mai mult, spunându-mi ,,Nu vrei să ți-o trag?”. Am scăpat sacoșa din mâini, m-a năpădit un plâns aidoma unui scâncet de copil și, deși în general, sunt adepta revoltei, a dreptății și a stăpânirii de sine, m-am simțit umilită. Bineînțeles, acesta este un exemplu extremist, dar relevă atât de subtil coardele unei societăți care bagatelizează, înjosește și transformă adesea femeile în obiecte sexuale.

Într-o altă zi, una din acele zile în care nu voiam decât să citesc și să uit de tot mâlul vieții, venind de la teatru, m-am așezat pe o bancă și am parcurs câteva pagini din Parfumul lui Süskind. Un alt invidid, la vreo 30 de ani, s-a așezat pe bancă lângă mine și mi-a spus: ,,Ce craci ai! Nu arunci cartea aia să vii la mine acasă?”. Mi-am încleștat pumnii și recunosc, l-am privit cu ură. Poate dacă eram bărbat, puteam să stau tolănit pe bancă, să citesc nestingherit și nu ar mai fi venit nimeni să-mi spună mizerii.

Astfel de situații nu ar trebui să existe într-o societate civilizată, având pretenția evoluției. Nu am încă o soluție la numeroasele situații când femeile sunt jignite ori batjocorite, dar mi-aș dori să trăiesc într-o lume în care adulții sunt cumpătați și civilizați. Așa cum mi-ar fi plăcut ca, în ziua în care un bărbat își certa soția la semafor, înjurându-o, cineva puternic să fi reacționat. Să se fi dus în fața acelui domn și să-l zguduie puțin prin vorbă, spunându-i că este un nimic pentru că își tratează soția în acel fel.

Vedem cu toții răul din jurul nostru și doar puțini dintre noi se revoltă. Eu, dacă aș putea, i-aș sancționa pe cei care îndurerează femeile și le-aș arăta reversul monedei. Cum ar fi să fie ei de cealaltă parte a baricadei?

Surse foto: Memac Ogilvy și Greg Takayama Terrell

femei - 17126324 184802648680677 4053507868161212416 n1 150x150Citeste si: Nevoia de a fi mai bun decât ești!

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.