Cântă-i COPILULUI, o faci și pentru TINE!

Cântă-i COPILULUI - C  nt   i COPILULUI

În fiecare seară cânt, în fiecare seară îi cânt copilului meu. Se lasă seară şi Idris nu s-ar băga în pat. Încă se alintă cu sandalele în mijlocul patului, într-o încercare poznaşă de a prelungi programul de joacă. Cântă-i COPILULUI, o faci și pentru TINE!

Mă uit la el cum aleargă ca un păun în miniatură şi mă rog la Dumnezeu să ne țină copilăria aşa, mereu fericită. Într-un final cade lat şi doar gândul spre „keke”, suzeta de noapte,  îl mai face să se agite. Se pregăteşte de somn în pijamaua lui de marinar şi-mi dau seama că ei sunt cei puternici.  Îmi face semn cu mâna că ar vrea să dormă în patul cel mare, iar eu îi explic ca unui adult, că întâi o să „aterizeze” la el în pat. Protestează vehement, iar eu zâmbesc când îl văd așa mititel și cu gura mare! Cu cine să semene?

Între noi, la nivel de comunicare, nu mai sunt multe bariere. I-am vorbit de mic ca unui adult şi dacă ar putea să verbalizeze mai mult, mi-ar explică el cum stă treaba la doi ani. Cât de complicat este când toți adulții te văd mic și tu vrei un pic de respect, ca de la matur…la matur!

În tot acest timp, îi cant un cântec. Iniţial am zis că îl cant doar pentru el. Ulterior am realizat că acest ritual de noapte bună mi-e şi mie destinat. Îi cânt şi îmi cânt de noapte bună, ca o incantaţie magică, aducătoare de linişte și pace în suflet. Îi cânt și mai cu foc când sunt tristă sau am senzația că viața nu e foarte dreaptă. Îi cânt ca și cum ar fi ultima dată și vreau să își aducă aminte de momentele astea. Îi cânt din tot sufletul…

De ce cred că e bine să îi cânţi copilului?

  • Adoarme mai ușor – în momentul în care ai acelaşi ritual seară de seară, o să îţi fie mai uşor și cu partea referitoare la culcare. Copilul ştie că după cântec, lapte şi pupături, urmază să facă nani, indiferent cât ar protesta. Pe la jumătatea cântecului ai să vezi că puiul tău  intră încet, încet în starea de ” mă duc la nani”. Cea mai simplă metodă  de educare este să repeți activitățile sau jocurile educative. Copilul va învăţa că ăsta e ritualul  de seară şi lucrurile se simplifică.
  • Stimularea talentului cel mai frumos moment înainte de culcare este duetul. Stă cu ochii pe mine, mă ascultă cum îi cânt şi încheie şi el, ca un pisoi alintat. „Azi Grivei e mânios…Ham, Ham!”. El e responsabil cu imitarea lui Grivei, iar eu zâmbesc mereu când îl văd cât este de consecvent.  Idris fredonează dinainte de primii pași sau primul cuvânt. E pasionat de muzică, acest minunat limbaj universal! Așa că dacă vezi la puiul tău o sclipire de talent, de ce să nu îl stimlezi?
  • Educație –  Poate cea mai frumoasă stare prin care trece părintele este cea în care vede cum puiul se relaxează și învață în același timp. Știți deja că în primii ani de viaţă, copiii pot fi învăţaţi foarte multe lucruri prin joc și cântec. Uneori, atunci când cântăm seara, merg pe  cântecele cu mesaje educative. E un fel tare simplu de a mai acumula informații.

Totuși…care este cântecul nostru preferat la ceas de seara? Over the rainbow – pentru că are în el atâta speranță și căldură, cât să adormim amândoi liniștiti, ca niște oameni „mari”!

foto: muteexpressions.wordpress.com

Cântă-i COPILULUI - ATENTATELE teroriste 150x150Citeste si: Ce le spunem COPIILOR despre ATENTATELE teroriste?

Ai și tu un text despre creșterea copilului? Îl facem vedetă în comunitatea femeilor Perfect Imperfecte. Trimite-l la noi: emmazeicescu@gmail.com

Suntem și pe FACEB OOK – Perfect Imperfect 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.