Căruțele vor fi obligate să își facă RCA

rca - carute

 

Articol scris de Loredana Negrilă. Căruțele vor fi obligate să își facă RCA. Noua lege RCA lovește într-o categorie întreagă de români săraci: posesorii de căruțe înregistrate trebuie să-și plătească și asigurare auto obligatorie. Ordonanța de Urgență 54/2016 privind RCA introduce, cel mai probabil, fără intenția autorilor, obligativitatea asigurării căruțelor.

Actul normativ a schimbat definiția termenului de vehicul, în așa fel încât proprietarii atelajelor cu tracțiune animală care au nevoie de înregistrare nu mai pot circula legal fără poliță RCA. Sutele de mii de căruțe care circulă pe drumurile din România vor avea nevoie de asigurare RCA, dacă autoritățile vor aplica întocmai prevederile OUG 54/2016 privind asigurarea de răspundere față de terți.

În această situație absurdă s-a ajuns prin modificarea definiției termenului de „vehicul”, dar și a paragrafelor din vechea lege care defineau obligativitatea asigurării. Concret, la articolul 2, OUG definește vehiculul ca fiind ” mijloc de transport cu sau fără propulsie proprie, destinat deplasării pe uscat, inclusiv orice tip de remorcă, indiferent dacă este cuplată sau nu, cu excepția celor care se deplasează pe șine, bicicletelor sau vehiculelor cu tracțiune animală, pentru care nu există obligația legală de înmatriculare sau înregistrare”.

În România, proprietarii căruțelor sunt obligați să își înregistreze căruța la Primăria comunei de care aparțin și mai mult, plătesc o taxă anuală pentru asta. Așadar, potrivit definiției din OUG, căruțele sunt înregistrate, deci nu sunt excluse din categoria “vehiculelor”.

Potrivit Institutului Național de Statistică, exploatările agricole de toate tipurile din România utilizează peste 720.000 de care și căruțe.

În ce monedă este calculat tariful RCA?

O altă scăpare legislativă apare în Hotărârea de Guvern care introduce de vineri, 18 noiembrie, tarife maxime pentru polița RCA.

Actul normativ, publicat deja în Monitorul Oficial, stabilește aceste tarife pentru diferitele categorii de vehicule, dar nu precizează și moneda în care sunt calculate aceste prețuri.

Sursă foto: evenimentul zilei

rca - dsc 9813 89153400 150x150Citeste si: Ce nu ne place la voi?

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.