Cât de tare contează ce își dorește copilul tău?

Cât de tare contează ce își dorește copilul? - 14295441 171100436658709 564113945 n

Cât de tare contează ce își dorește copilul? De foarte multe ori observ că părinții au tendința de a-și supune copiii la „casne” doar pentru că ei și-ar fi dorit să aibă ocazia asta. Să fiu mai precisă, dacă părintele și-a dorit să fie un sportiv de performanță, copilul său  ar putea să fie următoarea „victimă”? Și dacă nu are talent ce faci? Și dacă cel mic vrea să facă altceva, contează pentru tine?

Pornind de aici, observ că e dezbatere amplă dacă Vocea României Junior este un show oportun pentru copii. Și da…și nu, totul depinde de părinți. Pentru mine, ca părinte, dacă Idris ar vrea să cânte, l-as susține cu toată forța. Dacă nu, nu l-aș obliga vreodată! Ce e complicat în asta?

Mi-am adus aminte de un tip de concurs care chiar mă scoate cu adevărat din sărite. Concursurile de Miss pentru fetițe, în America –  Beauty Peagent. Uite câteva imagini:

Citeste si: Cât te lupți pentru viață?

Să sacrifici copilăria unei fetițe, să o îndoctrinezi că este cea mai frumoasă și că este cea care va câștiga concursul, mi se pare groaznic. Nu zice nimeni să nu îți susții copilul, să nu îl îmbărbătezi așa cum trebuie, să îi crești nivelul de încredere în sine, dar să îți trăiești visul  pe spatele lui, mi se pare înfiorător și înfricoșător!

Vocea Romaniei Junior nu are cum să fie o experienta traumatizanta, decat dacă parintele forțează prezența și menținerea copilului în concurs. Unii copii chiar asta își doresc, să fie pe scenă, să li se confirme talentul. Restul, este marketing și decizii stupide ale părinților. Vreți să vedeți un alt tip de abordare stupidă? „Micul Hercule” a împlinit 12 ani, anul trecut.

Cum arată copilul, al cărui tată e pasionat de fitness și greutăți? Pe cine ajută că Giuliano este cunoscut în toată lumea de la vârsta de 5 ani, când a intrat în „Cartea Recordurilor”,  la categoria „Cel mai puternic copil din lume”? Poate pe părinți? Asta nu e cea mai macabră definiție e ego-ului?

Cred că puii noștri au îndeajuns de mult intelect încât să își aleagă singuri drumul, nu trebuie să îi chinuim suplimentar. Dacă vocația există, cumva, tu ca părinte…îți vei da seama. Nu obliga copilul să faca ceva, doar pentru că tu nu ai fost în stare!

„Toţi avem o anumită vocaţie sau misiune în viaţă, toţi trebuie să îndeplinim o sarcină concretă care cere să fie dusă la capăt. În această privinţă, omul nu poate fi înlocuit, şi nici viaţa lui nu se poate repeta, aşadar sarcina fiecăruia este unică, la fel ca şi ocazia de a o realiza.” ( Viktor Frankl)

Foto: Mihai Angiu

Cât de tare contează ce își dorește copilul? - 16230130 1236583886395121 4450103864078630912 n 150x150Citeste si: Sătul și singur, stai la tine în „peșteră”…

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.