Catedrala Mântuirii Neamului sau bani pentru spitale?

Catedrala Mântuirii Neamului - catedrale

Articol scris de Ionuț Iancu. Catedrala Mântuirii Neamului sau bani pentru spitale? În aceste zile este din nou la modă să vorbim despre Catedrala Mântuirii Neamului, bani, bugete locale, Patriarhul Daniel și, bineînțeles, biserici vs spitale. Subiectul s-a reaprins întrucât, după momentul alegerilor locale, Patriarhia Română a transmis către Primăriile de sector dar și către Primăria Generală a Capitalei, scrisori prin care solicită ajutor financiar pentru finalizarea lucrărilor.

Discuția principală pleacă de la o întrebare cât se poate de simplă: este Catedrala Mântuirii Neamului un proiect de interes național? Sau doar un proiect al Bisericii? Dacă da, atunci susținem finalizarea acestui proiect sau încercăm să îl dărâmăm, să îl transformăm eventual într-un circ al foamei?

Ipocrizia banilor publici

De fiecare dată când se aprinde acest subiect, nu pot să nu am un zâmbet ironic pe față, auzind pe corifeii anti BOR cum cer ca banii din bugete să fie cheltuiți chibzuit, să nu mai fie dați pentru biserici ci să fie alocați pentru construirea de spitale, de școli, pentru îmbunătățirea infrastructurii. Total de acord cu acest lucru.

Dar o întrebare tot se naște? Unde au fost aceleași persoane de bine când Arena Națională a ajuns să coste peste 230 de milioane de euro, deși un alt stadion din Europa, identic cu al nostru, și cu produse de calitate mai bună, a costat doar 150 de milioane de euro. Este vorba de Commerzbank Arena din Frankfurt.

Așadar, avem peste 100 de milioane din bugetul Bucureștiului. oare câte spitale se puteau construi cu 100 de milioane de euro? Măcar 2 – 3 la nivel european?

Panseluțe vs Catedrală

La începutul anului 2016 ieșea în spațiul public un raport al Curții de Conturi care spunea cam așa: „În perioada 2007 – 2014 Primăriile din București au cheltuit circa 600 de milioane de euro pentru întreținerea și amenajarea spațiilor verzi. Prețuri exorbitante plătite pentru arbuști, zeci de mii de puieți uscați sau furați, un balansor plătit cu 12000 lei. Așadar, se puteau construi 10 catedrale cu banii irosiți pe panseluțe.

Banii Bisericii

Aici este cea mai mare controversă. Și cea mai mare vină a BOR că nu este în stare să iasă în spațiul public și să își explice clar cheltuielile și veniturile. Doar un exemplu: În ultimii ani BOR a raportat venituri în jurul a 64,7 milioane de euro. Din acești bani, pentru activitatea social filantropică s-au cheltuit aproape 20 de milioane de euro. Vorbim așadar de 33% din venituri. Din restul banilor sunt suportate salariile personalului clerical și neclerical, se plătesc taxe și impozite, se dau bani pentru construcția de biserici și refacerea altora. Inclusiv pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

Statul dă sau ia bani de la Biserică?

S-ar putea să fie un șoc pentru mulți, dar haideți să analizăm următorul exemplu:

– Banii de la bugetul de stat, lunar, pentru salariile personalului din Administrația Patriarhală sunt în cuantum de 557.472 lei

– Banii plătiți de Patriarhia Română către stat pentru acești salariați, sub forma de impozite, asigurări de sănătate, contribuții sociale – 575.087 lei

Așadar, lunar, Administrația Patriarhală dă statului, în plus față de ce cheltuiește el, 17615 lei. Iar situația este aceeași la nivelul fiecărei Eparhii. Pentru și mai multă elocvență, las și graficul de mai jos, care arată implicarea BOR în activitățile social filantropice, comparativ cu unii din cei mai mari jucători din economia românească.

Concluzii

Este evident că și Biserica Ortodoxă Română greșește când vine și cere bani publici pentru Catedrala Mântuirii Neamului, fără a avea grijă să comunice cât mai bine oamenilor de ce se fac aceste solicitări, cum se cheltuiesc acești bani, de unde au mai venit și cum se întorc către stat.La fel de evident este faptul că, într-o țară în care se pot face manipulări extrem de ușor, deturnarea atenției pe subiect de genul: „Biserica ne fură banii cu care am putea să facem atâtea, funcționează fără greș.

Însă întrebarea cea mai importantă rămâne. Este Catedrala Mântuirii Neamului un obiect de interes național sau o putem transforma în cel mai mare circ al foamei din Europa?

De răspunsul la această întrebare depinde totul.

Sursă foto: monitorulcj.ro

Catedrala Mântuirii Neamului - gravida 150x150Citeste si: Avortul – decizie personală sau politică de STAT?

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.