Cati BANI primești de la STAT pentru creșterea COPILULUI

creșterea copilului - Mother Child 1024x638

Statul român reuşeşte, în sfârşit, CEL MAI IMPORTANT PAS pentru restabilirea drepturilor părinților aflați în concediu de CREŞTERE A COPILULUI.

De la  1 iulie 2016, indemnizaţia minimă a crescut de la 600 la 1.063 de lei. Vestea cu adevărat bună este aceea că alocația maximă nu mai este limitată . CITEŞTE mai jos câți BANI primești pentru creșterea COPILULUI.

 

Vrei să faci un copil? Ești deja însărcinată? Poți începe să îți faci calculele. Prin noua lege care se referă la indemnizația pentru creșterea copilului, părinţii care îşi iau concediu primesc de la stat, o indemnizaţie de 85 la sută din venituri. Până acum această cotă de 85%  era limitată, astfel încât suma care ajungea la părinți să nu depășească 3400 lei.

Ce prevede concret noua LEGE?

 • Perioada de eligibilitate stabilită la 12 luni în ultimii 2 ani înainte de nașterea copilului
 • O singură variantă de concediu – până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap
 • Eliminarea legăturii cuantumului indemnizației/stimulentului de inserție cu indicatorul social de referinţă (ISR), a cărui valoare este 500 de lei
 • Limita minimă a indemnizației crește de la 1,2 ISR (600 lei) la 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 1.063 lei (1.250 lei salariul minim)
 • Stabilirea stimulentului de inserție la 50% din indemnizația minimă, respectiv de la 500 lei la 532 lei (1.063 indemnizația minimă)
 • Prelungirea acordării stimulentului de inserție cu încă un an, în cazul celor care se întorc la activitatea profesională cu cel puțin 60 zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 (3) ani

 • Eliminarea condiției de plată a impozitelor și taxelor locale de menținerea dreptului la indemnizația de creștere a copilului
 • Eliminarea limitei maxime a indemnizației, aceasta urmând să fie calculată la 85% din veniturile nete realizate

 • Majorarea cuantumului indemnizației acordată persoanei care are în întreținere un copil cu handicap și care solicită acordarea concediului pentru creșterea copilului cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 7 ani, de la 450 lei la 1.063 lei
 • Introducerea unei noi indemnizații care se acordă persoanelor active pe piața muncii care au copii cu handicap în întreținere și care solicită program de lucru redus.
 • Noua indemnizație se stabilește la 50% din indemnizația minimă, respectiv 532 lei
 • Majorarea indirectă cu aproximativ 5% a cuantumurilor sprijinului acordat persoanelor care au întreținere copii cu handicap sau persoanelor cu handicap care au copii în întreținere ca urmare a raportării acestui sprijin la indemnizația minima

Ce spun inițiatorii amendamentelor? 

„Marele câștig al acestei legi sper să fie creșterea natalității în România. Pe de o parte sunt susținute în această lege mamele de carieră care au venituri mari, prin eliminarea plafonului de 3400. Pe de altă parte sunt suținute și mamele cu venituri mici, prin creșterea indeminației minime,  de la 600 la 1062. In același timp este stimulată și munca, prin acordarea stimulentului de inserție pentru mamele care se întorc mai devreme la serviciu. Acest stimulent este acordat până când copilul împlinește vârsta de 3 ani, nu 2 ani cum este acum. In plus, este bine să se știe că parinții nu trebuie să mai aleagă între 1 an și 2 ani, ca perioadă de concediu, cu indemnizații diferențiate. Concediul este de 2 ani, pe același cuantum al indemnizației.”, a declarat pentru Perfect Imperfect, Cristina Pocora – deputat PNL, inițiator al amendamentelor.

Citeste si: 3 SFATURI pentru un adul sanatos

Potrivit estimărilor Ministerului Muncii, aplicarea Legii nr. 66/2016 anul acesta va reprezenta un efort bugetar suplimentar de aproximativ 226 milioane lei, în plus față de bugetul alocat în 2016, de 1,830 miliarde de lei.

Aproximativ 78.000 de părinţi aflaţi în concediul de creşterea copilului vor primi indemnizaţii majorate de la 600 la 1.062 de lei. Alţi 5.500 vor beneficia de eliminarea plafonului maxim actual de 3.400 de lei. Aproape 80% dintre beneficiari nici nu trebuie să mai stea pe la ghişee, a promis ministrul Muncii. În cazul lor, actualizarea se va face automat. Noile norme intră în vigoare de mâine.( sursa: Realitatea TV)

Citeste si: Cum ai ales grădiniţa copilului? Uite 6 întrebări pe care TREBUIE să le pui

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.