Ce conțin micii din supermarket?

micii - fa9d68f6f9fdc51d11ab277b882fbcfb 1024x749

Ce conțin micii din supermarket? În fiecare weekend însorit, românii rumenesc pe grătar mititeii atât de preferați de întreaga familie. Dar după ce consumi o porție generoasă, simți că stomacul îți explodează. Află ce ingrediente îți fac rău.

 

De fiecare dată când mergi la iarbă verde, la munte sau chiar la mare, te oprești la supermarket pentru a te aproviziona cu cel puțin o caserolă cu pastă de mici. Ți se pare cea mai bună mâncare de preparat pe grătar, dar adeseori, după masă, nu te simți tocmai bine. Asta se întâmplă deoarece rețetele după care sunt realizate amestecurile pe care le cumperi din marile lanțuri de magazine nu sunt dintre cele mai sănătoase. Pe lângă carne, mititeii conțin de fapt multe ingrediente dăunătoare, printre care: slănină, seu de vită, dextroză, maltodextrină, zahăr, hidrolizate proteice vegetale, supă de vită, supă de oase de vită, fibră de soia, fibre vegetale, arome, aromă de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, bicarbonat de sodiu, carbonaţi de sodiu, lactat de sodiu, izoascorbat de sodiu şi monoglutamat de sodiu. Ba mai mult, pe unele caserole nu se specifică procentul de carne din amestec.

 

Ingrediente periculoase:

Slănina – crește colesterolul și produce gută, deoarece prin metabolizare aceasta se transformă în acid uric.

E120 (Carminul) – este un colorant roşu strălucitor, care se obţine dintr-o specie de insecte numită coșenila. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Acidul carminic poate provoaca rinite, astm, eruptii cutanate și distruge vitamina B12 din corp.

E621 (Monoglutamatul de sodiu) este cel mai cunoscut potenţiator de gust. Acesta provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului în organism. Nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, persoane care suferă de hipoglicemie, bătrâni sau cardiaci.

E252 (Nitratul de potasiu) – ajuns în stomac, nitraţii pot fi convertiţi în nitriţi (E250). Nitriţii de sodiu reacţionează cu proteinele şi formează substanţe cancerigene numite nitrozamine. Nitriţii pot genera alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale şi ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase şi creşterea nivelului de colesterol.

E300 (Acid ascorbic) este un agent antioxidant obținut din glucoză și care, în cantități mari, poate produce diaree, atacă smalțul dinților și formează calculii la rinichi.

E316 (Izoacorbatul de sodiu) este o substanţă care poate produce alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale şi ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase şi creşterea nivelului de colesterol.

E330 (Acidul citric) nu este recomandat în alimentaţia copiilor sau a celor care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.

E331 (Citraţii de sodium) – poate produce greaţă, vomă, crampe abdominale şi musculare, reacţii alergice, amorţirea extremităţilor, oboseală, ritm cardiac anormal, crize, ameţeală, respiraţie greoaie.

Citește și: Mini Quiches cu șuncă și cașcaval

 

Rețetă de pastă de mici:

  • 800 de grame carne de vită de buna calitate, curățată de pielițe și tendoane, dar nu și de grăsime
  • 400 de grame de carne de porc (mai grasă) sau de oaie (mai grasă)
  • 250 ml de supă concentrată de vită (o supă degresată din oase de vită, nesărată)
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1 linguriță cu vârf de bicarbonat
  • 20-25 de grame de sare
  • 1 linguriță de pipernegru măcinat
  • 1 lingură de cimbru uscat sau proaspăt
  • optional: 1 linguriță rasă de ienibahar fin măcinat
  • optional: 1 linguriță de paprika

 

 

micii - maxresdefault 150x150Foto: retetecalamama.ro, googlesave.com

Citește și: Chifle umplute cu pui și parmezan

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.