Chlamydia și Mycoplasma- bacteriile care duc la sterilitate!

Chlamydia și Mycoplasma - doctor couple

Autor: Mioara Panait

Chlamydia și Mycoplasma– bacteriile care duc la sterilitate! Două bacterii cu denumiri interesante, fără simptomatologie agresivă care să determine femeia să meargă la medicul specialist – sunt implicate în multe din cazurile de sterilitate!

Clamydia trachomatis este una dintre bolile cu transmitere sexuală. De aceea,  atunci când este depistată, tratamentul se face concomitent, de către ambii parteneri. Aşa cum spuneam, la femei infecţia cu Chlamydia, evoluează asimptomatic sau cu simptome discrete care trec neobservate. Pot apărea:

  • dureri abdominale joase, mai ales în timpul actului sexual
  • usturmi la micţiune
  • sângerări intermenstruale

În lipsa diagnosticului şi a tratamentului adecvat, infecţia poate evolua către o inflamaţie cronică severă ce poate conduce la sterilitate, sarcină extrauterină, avort spontan şi naştere prematură. Transmiterea acestor infecţii este favorizată de practicarea actului sexual neprotejat şi a sexului cu mai mulţi parteneri.

Mycoplasma hominis şi Ureaplasma urealyticum (face de asemenea parte din familia Mycoplasmei), sunt  alte bacterii care nedepistate la timp pot afecta aparatul reproducător la femei sau la bărbați, conducând astfel la sterilitate. Ca şi în cazul infecţiei cu chlamydia şi infecţia cu mycoplasme este de cele mai multe ori asimptomatică.

La bărbaţi, Ureaplasma este implicată în apariţia uretritei, iar la femei poate determina :

  • în perioada de graviditate –  ruperea prematură a membranelor, cu risc de infecţie neonatala.
  • producerea endometritelor şi salpingitelor, astfel că în timp poate afecta funcţionalitatea trompelor uterine

În cazul ambelor bacterii, la momentul de faţă, există teste de laborator pentru diagnosticarea afecţiunii. Testul este foarte important de efectuat mai ales în cazul unei sarcini planificate, întrucât aproximativ 50% dintre mamele infectate, transmit infecţia nou-născutului.

Tot ce aveţi de făcut, dragi doamne şi viitoare mămici, este să mergeţi la medicul ginecolog care vă monitorizează sau şi mai simplu – la orice laborator solicitaţi recoltarea acestor teste. Pentru că se prelevează la fel de uşor ca şi testul Babeș-Papanicolau, trebuie să îndepliniţi aceleaşi condiţii şi anume :

  • să nu fi avut raporturi sexuale cu minim 24 h înainte de recoltare
  • fără spălaturi vaginale cu cel puţin 24 h înainte

După o eventuală pozitivare a testelor, nu disperaţi! Ele se tratează cu antibiotic recomandat de medicul specialist.

Foarte important! Aşa cum am mai spus tratamentul TREBUIE efectuat în acelaşi timp cu partenera/partenerul, iar după terminarea lui, este obligatoriu să repetaţi testele pentru a verifica dacă mai sunteţi sau nu purtătorii acestor bacterii.

Foto : fitness-studion1.com

Chlamydia și Mycoplasma - Pasiunea perfect   150x150Citeste si: Cancerul de col UTERIN- Cea mai frecventă tumoră malignă la FEMEI

Ai si tu un text pe care vrei sa-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: emmazeicescu@gmail.com

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE –  Perfect Imperfect

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.