Codul Bunelor Maniere – reguli de bază!

codul bunelor maniere - Codul bunelor maniere salutul

Codul Bunelor Maniere – reguli de bază! Câţi dintre noi nu ne-am întâlnit măcar o dată cu adolescenţi ce ocupau tot trotuarul pentru că erau „în zona lor”? De câte ori nu ne-am enervat când am fost întrerupţi în mijlocul expunerii punctului de vedere de către interlocutor? Şi cum am reacţionat când, onorând invitaţia la un eveniment, priveam în jur ţinutele celorlalţi, neştiind de ce s-au „costumat” în trening la un cocktail? Aici regăsim câteva reguli de baza din Codul Bunelor Maniere pe care orice persoană care face diferenţa între omul educat şi omul manierat ar trebui să le ştie.

Codul bunelor maniere nu a apărut ca o invenție a unui om excentric sau ca niște reguli impuse de aristocrația vremurilor (cum mulți oameni ar crede), el a apărut ca un răspuns firesc, natural, la probleme cotidiene ale societății.

Bazele sale își au originea în antichitate, în spațiile civice, cum ar fi agora, teatrul sau forumul, fiind utilizat des în arta oratorică, prin care oamenii erau învățați cum să conviețuiască, fără a avea comportamente deranjante pentru cei din jurul lor. Sunt reguli care stau la baza oricărei societăți sănătoase, civilizate.

Iată 40 dintre cele mai importante reguli:

La spectacole de teatru, operă, gale sau expoziții, vom merge îmbrăcați elegant.
Când ne întâlnim cu cineva pe stradă, nu vom rămâne în mijlocul străzii sau în mijlocul trotuarului.
Nu ne vom întrerupe niciodată interlocutorul, în cadrul unei discuții.
Autoprezentarea se obișnuiește frecvent, în diferite ocazii: într-o societate mai numeroasă, la solicitarea unei vizite, la prezentarea în fața superiorului pe care încă nu l-ai cunoscut.
Într-un restaurant sau bar, bărbatul va intra mereu primul.
Când strănutăm, tușim sau căscăm, se pune întotdeauna mâna la gură, indiferent de distanța sau de relația pe care o avem cu o persoană. Este indicat să purtăm mereu la noi șervețele sau batistă.
La intrarea în mijloacele de transport în comun, întâi sunt lăsați să iasă afară cei care coboară, după care vor intra ceilalți pasageri.
La masă, se va aplica „Regula gheișei”: Nu suflați în mâncare/ceai/cafea! Așteptați să se răcească!
De fiecare dată când o doamnă se ridică de la masă sau se așază, toți bărbații trebuie să se ridice odată cu ea.
O doamnă nu va intra niciodată singură într-un bar sau local în care se vând cu predilecție băuturi acoolice.
Bărbatul este prezentat femeii, cel mai tânăr celui mai în vârstă, iar gradul mai mic celui superior.
În mijloacele de transport în comun: Dacă o doamnă este însoțită de un bărbat, acesta îi va cumpăra biletul și îi va oferi locul de lângă geam. Dacă există doar un singur loc liber, el va fi oferit doamnei, iar domnul va rămâne lângă ea în picioare. Niciodată nu o va părăsi, grăbindu-se să prindă un loc liber când se ivește ocazia.
A nu răspunde la gestul celui care întinde mâna este în sine o ofensă, chiar mai gravă decât cea de a nu saluta.

Citește continuarea pe ZiarulUnirea.ro

codul bunelor maniere - nicolecherry 150x150Citeste si: [VIDEO] Nicole Cherry, 1.5 milioane vizualizări pentru „Cuvintele tale„!

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.