Copiii nu știu semnificația lui IERI

copiii nu știu - Copiii nu   tiu 1024x682

     Copiii nu știu semnificația lui IERI. M-am trezit de dimineață cu Idris râzând. Are un fel tare ghiduș de ne ura bună dimineața. În pijamaua lui lila, cu părul zburlit, mă privește complice când deschid ușa. E uneori rumen în obraji și se alintă. Se supără când dau să-l schimbi și aleargă ca un pisic neastâmpărat, dintr-un colț în altul al patului. E joaca, tandrețea și  poezia de dimineață.

Când vrea să mă pună la punct, devine tandru …cu forța. Mă apucă de cap și mă trage la pieptul lui. În timp eu stau ghemuită acolo ca pisica mamă, el mă controleză la păr, la cercei, la dinți. Când totul e sub control, o ia la fugă din nou…și eu după el.

Pentru el, mai mult decât pentru noi, diminețile au un sens mai simplu, mai pur. E o chestiune de percepție. El nu se grăbește niciodată, nu fac calcule, nu încearcă să își aducă aminte dacă mai are sau nu benzină. El se bucură!

Apropo de percepțiile care se schimbă când creștem, citeam de curând Elena Ferrante  –  Prietena mea genială. „Cei mari, în așteptarea zilei următoare, se mișcă într-un prezent în urma căruia există ieri sau alaltăieri sau, cel mult, săptămâna trecută: la restul nu vor să se gândească. Cei mici nu știu semnificația lui ieri, a lui alaltăieri și nici a lui mâine, totul este asta, acum: strada e asta, ușa e asta, scările sunt astea, asta e mama, asta e tata, asta e ziua, asta e noaptea.”

Frumusețea copilăriei vine din simplitate, din nevoi prea puțin complicate – joacă și dragoste. Ne dorim mereu să creștem mari și mai apoi nu știm cum să redevenim copii. Despre asta e viața, o alergătură continuă după ce nu ai sau…după ce nu mai ai!

Copilăria este singurul moment de perfecțiune sau așa ar trebui să fie. Singura responsabilitate a părintelui de  care trebuie musai să țină cont este fericirea copilului. Ne plângem ca adulți  că nu ne permitem să îi oferim orice, dar uităm râsul lui când ne vede jucându-ne, toți trei, în sufragerie. Frustrările noastre de adult nu au sens pentru el, copilul. Și foarte bine că e așa! Doar noi ne încărcăm inutil…

Citește si: Nu înţeleg femeile care îşi abandonează copiii!

„Copilăria este șuvoiul de apă care izvorăște limpede și curat din adâncurile ființei și la care omenirea aleargă fără încetare să-și potolească setea idealurilor sale de dragoste, de bunătate, de frumusețe, de perfecțiune.” – Francesco Orestano

Copilăria înseamnă mirare,  pe când la maturitate ce ne face să ne mirăm ne poate scoate și din zona noastră de confort. Și asta nu ne place. Când suntem mici vrem șă știm totul, când suntem mari nu mai vrem să știm nimic. Atunci sunt obosiți de stres, calcule și griji cotidiene, când suntem mici ne avântăm spre necunoscut cu energia nealterată și un zâmbet cât casa. De asta ar trebui să apreciem mai mult …copilăria și să ne dăm voie mai des să fim bucuroși!

foto -Dragoș Stoica

copiii nu știu - culorile si viata 150x150Citeste si : Da-mi, Doamne, o Doamna cu Pantofi Albastri!

Ai si tu un sfat pentru cresterea copilului? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE: Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.