Cum îţi poţi pregăti copilul să rămână singur acasă?

copilul - giphy

Cum îţi poţi pregăti copilul să rămână singur acasă? Această situaţie reprezintă una dintre cele mai mari temeri ale părinţilor. Care este vârsta la care copilul este pregătit să rămână singur acasă fără supravegherea adulţilor? Este greu de stabilit o vârstă potrivită. Psihologii susţin că intervalul 12-13 ani ar fi potrivit pentru orice copil să înceapă să îşi dezvolte independenta şi să scape de supravegherea părinţilor măcar pentru câteva ore.

Însă fiecare copil are ritmul propriu de dezvoltare şi maturizare şi tocmai de aceea părinţii nu trebuie să insiste până  când copilul nu este pregătit. Deşi această acţiune sporeşte independenta, responsabilitatea personală şi încrederea în sine, ea nu trebuie demarata fără acordul şi susţinerea copilului. Trecerea se va face treptat de la un interval de 15-30 de minute singur acasă, la câteva ore. Sunt însă câteva lucruri de bază pe care copilul trebuie să şi le însuşească înainte de a rămâne singur acasă.

Citește și: Copilul tău nu doarme? Iată cum să îl adormi!

Învăţarea numerelor de telefon şi apelarea în caz de urgenţă.

Este indicat că copilul să cunoască nu doar numele de telefon ale părinţilor ci şi ai celorlalţi membri ai familiei. Îi poţi lăsa chiar o listă de contact cu câteva persoane pe care să le poată suna în caz de urgenţă. De preferat ca persoanele respective să locuiască în apropiere şi să poată interveni rapid în caz de evenimente neaşteptate.

Siguranţa la domiciliu şi respectarea regulilor casei

Copilul trebuie să ştie că nu trebuie să deschidă uşa unor persoane străine şi să cunoască modul de folosire al aparatelor electronice şi electrocasnice. De asemenea poţi stabili un set de reguli necesare pentru protecţia lui.

Învăţarea datelor esenţiale

Adresa completă, numărul de telefon propriu şi al părinţilor. Stabiliţi un loc de întâlnire în caz de urgenţă. Acesta poate fi casa unui vecin sau o zonă din imediata apropiere a casei.

Pregătirea mesei

Copilul trebuie să dobândească abilităţi în a–si pregăti singur masa de prânz sau micul dejun. Poate fi un sandviş, un bol de cereale cu lapte sau încălzirea mâncării deja preparate în cuptorul cu microunde .

În orice caz, comunicarea cu copilul, supravegherea şi atenţia părinţilor sunt esenţiale. Chiar dacă copilul insistă dar temperamentul său este prea impulsiv sau din contră, în momentul în care se vede singur acasă, intră în panică, atunci în mod sigur nu este pregătit pentru un astfel de pas.

Sursă foto: giphy.com

copilul - landscape 1493053001 hbz serena baby note 768x384 150x150Citeste si: Serena Williams – scrisoare pentru bebeluşul nenăscut

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.