Copilul și școala – notele nu contează!

note - temele produc oboseala 1

Copilul și școala – notele nu contează! deși pare un titlu care în mod sigur va stârni o serie de reacții în rândul multor părinți, realitatea este cea de mai sus: notele chiar nu contează! Una din cele mai mari greșeli pe care le facem de-a lungul timpul, atunci când vorbim despre educația copilului, este să punem pe umerii săi o presiune imensă prin notele pe care le cerem de la el.

Fiecare dintre noi am trecut prin această experiență, mai mult ca sigur. Atunci când părinții noștri ne pedepseau pentru notele mici. Când  nu mai aveam voie să ieșim la joacă până nu ne făceam temele, când eram făcuți leneși și proști doar pentru faptul că am venit acasă cu un „scaun”, așa cum plastic îi spuneam notei 4. Uitându-ne acum, la ceea ce suntem noi, cât de mult putem spune că ne-au ajutat sau nu notele? Cât au contat ele în evoluția noastră ca educație, profesie? Aș risca să spun că foarte, foarte puțin.

Citește și: Vaccinul ROR, aproape epuizat în plină epidemie de rujeolă

Sistemul educațional de la noi pare încremenit în această bătălie permanentă cu statistica, cu notele. Școlile nu sunt interesate decât să dea bine la norma de promovabilitate, fără să conteze vreun pic pentru ele că scot pe bandă rulantă doar șomeri, oameni care termină liceul, de exemplu, cu media 9, abia iau Bacalaureatul cu 6 și apoi se prezintă la Oficiul Forțelor de Muncă pentru a fi luați în evidența pentru șomaj.

Ce este de făcut pentru a ne ajuta copiii să iubească să învețe, să fie dornici de cunoaștere, să exploreze singuri lumea?

  • Evitați presiunea notei. Fiecare copil are propriul ritm de învățare, de acumulare și asimilare a informațiilor. De aceea, a-l compara cu altcineva este total neproductiv.
  • Nu limitați învățarea la programa școlară, ajutați-l să acumuleze singur și în moduri plăcute, cât mai multe informații. Vizitele la muzee, la expoziții, la concerte, la teatru, reprezintă o alternativă de care fiecare părinte ar trebui să țină cont.
  • Copilul are întrebări? Nu le ignorați! Răspundeți la ele, îi dați încredere să vină de fiecare dată când are o curiozitate și să întrebe.

Sursă foto: avantaje.ro

note - hartuire 150x150Citește și: Hărțuirea sexuală inclusă în proiectul Legii Prevenției

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.