Copilul tău l-a luat pe „nu„ în brațe? Iată cum îl scapi de el!

Copilul tău l-a luat pe „nu„ în brațe? Iată cum îl scapi de el! Ai un copil care, orice ai face, orice i-ai propune, nu face nimic altceva decât să îl ia pe nu în brațe și să te șantajeze emoțional? Nu ești un caz rar, dar problema aceasta poate fi rezolvată.

Deseori, părinţii descoperă că una din cele mai dificile sarcini, ca părinte, este aceea de a ”negocia” cu cel mic, de a-l face să coopereze, în condiţiile în care el are alte planuri. Copilul poate avea diferite motive care să-l facă să refuze cooperarea, de la o stare emoţională copleşitoare, pe care părinţii nu o pot înţelege, până la plictiseală ori pur şi simplu au chef să se joace ori să facă altceva. Părinţii se pot trezi, astfel, într-o sitaţie în care cel mic l-a luat pe NU în braţe şi nu mai este chip de a comunica ori de a-l face să răspundă la una din cerinţe. Psihologii au câteva sfaturi pentru părinţii care cred că au ajuns la capătul răbdării. Codruţa Couci, psiholog specialist în psihologie clinică, arată care sunt cele mai importante lucruri pe care le pot face părinţii pentru a ieşi dintr-o astfel de situaţie de criză.

1. Ascultă-l! Psihologul spune că cea mai importantă metodă atunci când ne dorim să reducem rezistenţa la copii e să încercăm, în primul rând, să-i ascultăm şi să-i asigurăm că îi înţelegem. ”Atunci când copilul se opune, înseamnă că el, de fapt, are nevoie de altceva. Aşadar, e important să încercăm să identificăm şi să satisfacem nevoile lor reale.”.

2. Nu pune presiune pe el! Codruţa Couci arată că e foarte important ca micuţul să nu se simtă presat. ”Împotrivirea lor poate fi o “declaraţie de independenţă”, un context în care îşi exersează libertatea, testându-vă limitele. Uneori ei simt nevoia să ne confrunte cu scopul de a se diferenţia de noi”, explică ea.

3. Adoptă metoda ”pas cu pas”! În cazul unor temeri ale copilului, abordarea metodei ”pas cu pas” duce la rezultate foarte bune. ”Alteori ei spun “Nu” din frica de a se confrunta cu unele elemente noi. Atunci e important să-l expunem gradat la situaţiile de care îi este teama şi să nu-l lăsăm să le evite”, justifică ea.

Sursă foto: kidizi.ro

Citește continuarea pe Adevărul.ro

copilul - Dvid Beckham 150x150Citeste si: David Beckham, mesaj emoționant

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.