Copilul se pupă doar noaptea-n somn!

copilul - 14527438 10154599772905742 1983807340 n

Text de Emma Zeicescu. Copilul se pupă doar noaptea-n somn! Câți dintre noi am auzit asta încă din fragedă copilărie? Unii da, alții nu, fiecare după cât noroc a avut. M-am băgat, ca în fiecare seară, lângă Idris în pat. Somn de voie și vise de copil. Uneori îmi pare rău că va cunoaște minciuna, lașitatea, supărarea, dezamăgirea, furia sau neputința.

N-are altă șansă decât să se adapteze. Mă uit la el în fiecare seară înainte să adorm, pot să îl „chinui” cât vreau, doarme dus. Îl pup și îl miros și adesea mă întreb cum de eu am un copil care alege să doarmă liniștit în fața mea. Încă mi se pare magic! Într-una din sesiunile de pupat, s-a trezit. A deschis ochii, a zâmbit și s-a culcat la loc. A fost șah mat! Cea mai frumoasă declarație de dragoste…

E ceva în ființa umană care face ca momentele astea atât de simple, de iubire și de fericire, să rămână cam singurele cu adevărat memorabile. O să spună unii că sunt prea sensibilă. Le-aș răspunde că nu știu ce pierd și că dacă e un motiv în viață care merită tot efortul…atunci este el, copilul.

N-am înțeles până nu am trăit cât de mult te nuanțează un copil. Revenind, mentalitatea „copilul se pupă doar noaptea-n somn „, mi se pare o mare porcărie. Eu am crescut așa, tocmai pentru că mama învățase că așa e bine. Să nu cumva să se răsfețe copilul. Și când mă gândesc câtă dragoste am cerșit toată viața…și când mă gândesc câtă nevoie de confirmare am avut, tot din același motiv.

Dacă siguranța face parte din principalele nevoi ale copilului, iar adultul se chinuie să facă orice…ca să asigure asta, de ce iubirea e tabu? De ce iubirea este cea care sperie, ca o nălucă despre care vrei să știi, dar nu ai curaj să o exprimi? In vremurile părinților noștri, iubirea nu reușea să devină o prioritate, altele erau grijile: să ai ce să mănânci, să poți să taci că te ascultă partidul și să poți să te prefaci fericit chiar și când nu ești, adică în foarte multe momente.

Copilul se pupă doar noaptea-n somn…doar dacă te-ai lovit la cap! Copiii au nevoie de îmbrățișare, zâmbet și căldură, asta dacă vrem să dea mai departe același lucru. Dacă vrem roboți, hai să le predicăm doar cât de importantă este școlarizarea și cât de important este să fi un om integrat, independent și, mai ales, eminent! Da, susțin cu tărie educația sub toate formele, dar cred că un suflet împlinit atrage mult mai mult bine…

În niciuna dintre abordări exagerările nu sunt ok. Echilibru, ce cuvânt frumos! El ne învață să trecem prin viață fără conflicte majore și fără o listă de lucruri pe care nu le-am făcut…așa cât să avem ce să regretăm mai apoi. Manifestarea iubirii e o treabă simplă. O faci așa cum simți!

De la priviri complice, până la alergatul de zi cu zi, ținutul de mână în mașină și sentimentul că ești acasă, ce e rău în asta? Ne uscăm pe picioare muncind, alergăm cu toții sperând că weekend-ul vine mai repede și nu realizăm că numărăm minutele, orele și zilele ce ne rămân orfane. Așa că hai să iubim, să zâmbim și să facem deplasarea prin viață…ceva mai lină!

Foto: Cezar Firicel

copilul - copil bolnav 01 85e2875e83 530x350 150x150Citeste si: Sfaturi despre cum poți fi un bun părinte

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.