Cristina Tunegaru, tânăra care s-a luat la trântă cu Eminescu!

Cristina Tunegaru - cristinatunegaru

Articol scris de Ionuț Iancu. Cristina Tunegaru, tânăra care s-a luat la trântă cu Eminescu! Pentru că tot suntem în perioada evaluărilor naționale, au apărut și perlele aferente, este o perioadă bună să discutăm iarăși despre sistemul educațional de la noi.

Avem, pe de o parte, un ministru care promite că vor fi luate din nou la puricat manualele (lucru care a fost făcut și anul trecut) și care ia în calcul și o dispariție a evaluărilor, care nu sunt decât un factor de stres pentru elevi. Cât de mare este stresul, se va vedea pe 31 martie, când se vor publica notele.

În tot acest timp, în sistemul de învățământ românesc ce pare încremenit în trecut, o voce se face din ce în ce mai auzită. Lumea vorbește aproape șoptit despre cea care a îndrăznit să îl dea jos pe Eminescu de pe soclul său de zeu al programei școlare. Ba, mai mult, Cristina Tunegaru are ceva probleme și cu Creangă. Într-o mărturisire făcută publică pe Facebook, tânăra profesoară anunță că a decis să nu mai respecte o programă școlară învechită, care nu avantajează dezvoltarea copiilor:

„Subsemnata, profesoară de română, declar că nu respect, în mod premeditat, programa școlară de limba română, asemenea unui element dușmănos: nu citesc cu elevii mei poeziile de Eminescu, „Amintirile” lui Creangă, baladele populare, pastelurile de 150 de ani, nuvelele lui Slavici; nu dictez comentarii, nu arunc în brațe interpretări și nu le cer să învețe pe dinafară teorie literară despre genuri și specii. Declar de asemenea că, în schimb, citesc cu elevii mei poezii frumoase de Magda Isanos sau Tudor Arghezi, texte din literatura universală ca „Micul Prinț” sau „Cartea junglei”, fragmente din marii autori ai literaturii universale ca Cervantes sau Shakespeare, exersăm lectura activă, ne exprimăm opiniile, le motivăm, învățăm să fim sinceri, asertivi.

Citește și: Mesajul unei mame către profesori: „Educați copiii pentru o lume BUNĂ„

Fac cunoscut că nu voi respecta nici viitoarea programă care îmi cere să selectez numai texte ale autorilor români clasici menționați mai sus. Voi continua să propun elevilor mei numai lecturi care să-i atragă spre literatură, să sădesc în ei o sămânță de bucurie a lecturii.
Recunosc că lucrez cu elevii mei mai ales exerciții de gramatică normativă pentru învățarea scrierii corecte, că sar peste noțiuni de gramatică teoretică pentru care elevii mei nu sunt pregătiți la un moment dat.
Pentru că eu cred că educația se face prin motivare pozitivă, bucurie, joc, stârnirea curiozității, prin colaborare și comunicare vie între profesor și elev într-o limbă actuală și pornind de la ceea ce-i este cunoscut și drag copilului, prin deschiderea spre cultura națională și universală„

Este Cristina Tunegaru doar un caz izolat al învățământului românesc? Sau vorbim de mult mai mult? Oare câte cadre didactice își educă elevii în paralel cu o programă educațională neadaptată la timpuri și nevoi? Și cât de greșit este acest lucru? Să ne punem următoarea întrebare: Cristina Tuneganu nu le predă elevilor ei Eminescu, Creangă și multe alte teme ce i se par insipide. Iar la finalul ciclului școlar, elevii ei se vor confrunta cu subiecte de examen în care îi vom regăsi, da…ați ghicit, pe Eminescu și Creangă.

Cum privim atunci gestul profesoarei Tunegaru? Îi condamnă, oare, prin revolta sa, pe elevi la neșansă? Îi pune pe părinți la cheltuieli suplimentare cu meditațiile? Sau, dacă ar avea alături din ce în ce mai mulți profesori care să iasă în spațiul public și să denunțe eșecul programei școlare, atunci poate chiar s-ar schimba ceva? La aceste întrebări, normale, spun eu, nu poți să nu ridici din sprâncene când auzi că Inspectoratul o verifică, după ce a făcut publică această mărturisire. Nu e exclus să fie judecată cu mânie proletară, doar a încălcat idealurile neamului.

Am să mă uit cu interes în seara aceasta la Perfect Imperfect, unde Cristina Tunegaru este invitata Emmei Zeicescu, de la 18:35, pe TVR1. Vreau să primesc niște răspunsuri la dilemele de mai sus. Și să văd dacă vorbim doar de un gest de imagine, de PR, sau de ceva cu adevărat profund.

Sursă foto: Cristina Tunegaru Facebook

Cristina Tunegaru - clasapregatitoare 1 150x150Citeste si: Au început înscrierile la clasa pregătitoare

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.