Cum ai ales grădiniţa copilului? Uite 6 întrebări pe care TREBUIE să le pui

Cum ai ales grădiniţa copilului? Uite 6 întrebări pe care TREBUIE să le pui - Fotor 146072936224379 1 819x1024

Ce faci când copilul urmează să meargă la grădiniţă? Incepi să pui întrebări…și realizezi că ești tufă de Veneţia. Adevărul este că nu știu când am ajuns să vorbim despre grădiniţă. Când a trecut timpul? Pentru că toţi trecem prin asta, hai să ne sfătuim. Care sunt lucrurile esenţiale pe care trebuie să le știe un părinte înainte să aleagă grădiniţa?Cum ai ales grădiniţa copilului? Uite 6 întrebări pe care TREBUIE să le pui - Fotor 146072936224379 819x1024

Dacă mă uit la cele mai recente cazuri de violenţă la gradiniţă, realizez că niciodată nu ai controlul deplin. Ferească Dumnezeu să dai peste o „educatoare” de genul ăla. Adevărul este, fără să fiu ipocrită, că dacă educatoarea s-ar atinge de copilul meu, m-aș simţi îndreptăţită să o „coafez” puţin. Asta …înainte să îi fac sesizare penală. Revenind…la subiect, cea mai bună grădiniţă este aceea care se apropie cel mai mult de cerinţele tale. Trebuie să realizăm că NU există grădiniţă sau şcoală perfectă!
Uite ce criterii consider eu că sunt relevante când mă pregătesc să iau o astfel de decizie.

Oferta Educaţională– internetul îţi oferă posibilitatea de a te informa temeinic şi de a compară diferite grădiniţe şi activităţile oferite de acestea. De la lecţiile de engleză, muzică, pictură, dans, la plimbările zilnice sau săptămânale în aer liber, grădiniţele pot oferi o varietate de activităţi pentru copilul tău.

– Personalul Grădiniţei –  Cel mai important lucru este să îi cunoști pe educatori și să stai se vorbă cu ei. Îţi propun să îi observi cu atenţie,  să întrebi despre calificare, experienţă, modul în care relaţionează cu copiii, metodele aplicate în situaţiile dificile, modalităţile prin care îi ajută pe copii să se adapteze şi să se integreze. Nu uita de creativitate!
Cum ai ales grădiniţa copilului? Uite 6 întrebări pe care TREBUIE să le pui - Sigla Mare

Preţul – Evident că banii sunt importanţi, mai ales dacă nu îi ai.  Când vine vorba despre grădiniţa copilului tău, e bine să gândești pragmatic. Grădiniţele particulare au propriul sistem de management în sensul că la unele instituţii în taxa preşcolară sunt incluse mesele, rechizitele, o limba străină şi în cazul în care copilul absentează se scade norma de hrană aferentă perioadei de absenţa  (10-15 lei/copil/zi); la altele părintele plăteşte, pe lângă masa copilului, inclusiv rechizitele şi actul educaţional; tot aici, în cazul în care copilul lipseşte (indiferent de motiv, chiar şi medical), taxa lunară a grădiniţei se plăteşte integral, existând cazuri când lipsa pe o perioada mai lungă atragere ajustarea taxei în funcţie de discuţia grădiniţă-părinte.

Programul – unele grădiniţe au program scurt, altele au şi program lung. Marea majoritate a părinţilor sunt interesaţi de alegerea unei grădiniţe care oferă un program lung, până la 5-6 după-amiază. Toate grădiniţele încep ziua de curs în jurul orei 8 dimineaţă.

– Numărul de copii per educator – Cel mai mult ar trebui sa mă intereseze cât timp petrece educatorul cu copilul meu. În mod normal, în cazul unei grupe de copii cu vârstă de 3 ani, trebuie să existe maxim 9 copii la fiecare educator, iar clasa de curs nu trebuie să conţină mai mult de 18 elevi. Grupele de 4 ani pot conţine maxim 20 preşcolari cu 2 educatori, adică 10 copii la fiecare educator. Aceste cifre se pot întâlni cu uşurinţă în sistemul de învăţământ privat, însă, în grădiniţele de stat, norma este de aproximativ 25-30 copii într-o grupa coordonată de 2 educatoare. Ceea ce mă cam întristează!

Mâncarea – Atenţie! Verifică dacă se găteşte în incintă sau mâncarea este servită în sistem catering. In plus, e foarte important să verifici dacă această activitate este autorizată de către Direcţia de Sănătate Publică şi dacă bucătarul este unul profesionist. Este esenţial să verifici  dacă mâncarea se prepară din ingrediente proaspete sau din conserve sau semipreparate.

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.