Cum au evoluat salariile în România?

salariile - salariile

Articol scris de Loredana Negrilă. Cum au evoluat salariile în România? Viața românilor s-a schimbat în ultimii zece ani. Totul, de când țara noastră face parte din Uniunea Europeană. Economia a crescut cu 75% , iar investiţiile străine s-au dublat. Dacă ne uităm însă, în portofel, dublarea salariilor medii nu ne-a adus mai aproape de traiul din Occident.

Primii zece ani ca stat membru au adăugat un plus de 62 de miliarde de euro PIB-ului României. Adică, de la 98 de miliarde la sfârşitul lui 2006, la peste 172 de miliarde de euro în 2016. Ce au însemnat toate acestea pentru românul de rând? Pe hârtie, salariul mediu net a crescut de la 312 în 2007 la 459 euro în 2016.

Citește și: România, la un pas de criza energetică?

Chiar şi aşa, rămânem printre codașii Europei la nivel de salarizare. O treime din populaţie se confruntă cu lipsuri materiale severe, iar unul din cinci români trăieşte în sărăcie. Ţara noastră este pe locul doi, dar în coada clasamentului, cu 277 de euro, în ceea ce privește salariul minim din U.E. Suntem devansaţi de Ungaria, Cehia şi Lituania, dar stăm mai bine decât Bulgaria. Aşa că diferenţa faţă de vestul Europei ramane în continuare, uriaşă.

De exemplu, cel mai mare venit minim din Europa este în Luxemburg, de 1.923 de euro brut. Urmează Belgia, Olanda, Germania şi Irlanda, cu salarii de aproape 1500 euro.

Mult mai puţin decât salariile au crescut, in Romania, pensiile. Şi asta pentru că vorbim de o indexare egală cu rata inflaţiei. De pilda, dacă în 2012 pensia medie în România era de aproape 800 de lei, în 2016 a crescut la 930 de lei.
În prezent, un salariat susţine putin peste venitul unui pensionar, iar estimările ne arată că până în 2030, raportul va fi de un angajat la 3 pensionari. Asta ar putea duce la prăbuşirea sistemului de pensii, ne atrag atenţia specialiştii.

Sursă foto: gorjeanul.ro

salariile - blog 11 768x432 150x150Citeste si: Dragoș Pîslaru, mesaj dur cu privire la majorarea salariilor

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.