7 Pași pentru LINIȘTEA ta. Cum faci faţă rudelor dificile?

7 Pași pentru LINIȘTEA ta. Cum faci faţă rudelor dificile? - familie 1024x694

Text de E. Mara

Mă gândeam astăzi la unele discuţii purtate de-a lungul timpului cu diferite rude. Fie că au fost de sărbători, fie că au fost pur si simplu într-o sâmbătă la un grătar, nu a contat. Tot ce iţi doreşti este să fie o vizită normală, să te bucuri de timpul petrecut împreună şi să nu existe conflicte. Planul de acasă nu se potrivește însă cu cel din târg și ajungi cu nervii pe ” bigudiuri”. Cred că absolut toţi avem măcar o persoană conflictuală în familie. Genul ăla de Gică contra…O iubim, o respectam, dar pur şi simplu ne vom contrazice la un moment dat. De aici şi întrebarea: Cum gestionezi o situaţie dificilă …cu o rudă dificilă?7 Pași pentru LINIȘTEA ta. Cum faci faţă rudelor dificile? - familie

Cum am trecut prin asta, am găsit și câteva reguli care pot aplana conflictele.

1. Fii calm – Înainte de vizită, gândeşte-te câteva minute la cum vrei TU să te comporţi. Daca ai avut experienţe neplăcute înainte, încearcă să vezi de ce. Ce a fost neplăcut? Cum ai putea să schimbi situaţia?  Ideea este să rămâi CALM, ori de câte ori vei fi provocat.

2. Nu pune prea multe întrebări- Dacă tot te duci în gura lupului măcar evită intrebările care, deși nevinovate, ar putea să supere „Şi, ai o iubită?” sau „Când aveţi de gând să vă căsătoriţi?” sau „Ai dormit suficient? Alege variante mai generale, de genul: „Și, ce-ai mai facut zilele astea?”

3. Folosește eschiva.  Unele familii iubesc să se întreacă în argumente, deşi probabil niciunul nu are dreptate. Ba, mai mult, unii nu suportă argumentele altuia foarte bine. Dacă ştii ca unchiul Gigel are idei învechite, NU deschide subiecte sensibile. Şi dacă le deschide el, atunci încearcă o glumă:  „Să fim de acord că nu suntem de acord” sau „Hai sa nu vorbim despre asta, toţi de la masă ne vor mulţumi”.

4. Nu consuma prea mult alcool. Ştiu că este frumos şi face parte din tradiţie să ciocneşti un pahar, dar asta s-ar putea să te coste.  Fie te simţi în stare de orice discuţie (efectul Celentano), fie vei incepe să-ţi plângi de milă. În ambele ești victimă sigura!

5. Relaxează-te! Dacă eşti genul de persoană căreia îi place ca totul să fie perfect, încearcă totuşi să o laşi mai uşor, nu de alta, dar să te bucuri şi tu şi ceilalţi. Chiar dacă ziua nu este cum ţi-ai dorit, bucură-te. Am citit undeva că „Lucrurile care merg de obicei prost, sunt unele din cele mai frumoase amintiri”.

6. Găseşte ceva amuzant. Întotdeauna poţi evita un conflict făcând ceva amuzant. Așa îţi vei concentra atenţia pe altceva și nu te vei mai enerva când ești pus „la zid”.

7. Găseşte motive pentru care să fii recunoscător. Este atât de uşor – o nouă zi în familie, faptul că ai ieşit din casă, mâncarea de pe masă, lumina, căldura, un fotoliu moale, pisica ce se cuibăreşte în braţele tale. Multumeşte pentru că te-au invitat. Nu lua totul ca şi cum ţi se cuvine. Cu alte cuvinte, mergi pe energie pozitivă. Nimeni nu se ceartă dacă n-are cu cine. Rămâi ZEN.

Nu-ţi poţi schimba familia şi felul lir de a fi, dar te poţi schimba pe TINE. Fii mai BUN, merită!

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.