Cum să îmi educ copilul: Visător sau Pragmatic?

visător sau pragmatic - Vis  tor sau Pragmatic 1024x683

Cum să îmi educ copilul: Visător sau Pragmatic? De ce cred că este esențial să ne învățăm copiii să viseze? Poate că unii dintre voi vor spune că sunt prea visătoare, dați-mi voie să vă contrazic. Cred că în viața asta, așa cum arată societatea și lumea în care trăim este esențial să păstrăm un echilibru între idealism, visare și pragmatism.

De ce aș vrea ca fiul meu să nu fie doar excesiv de realist? În primul rând pentru el, pentru sufletul lui, pentru pauzele pe care aș vrea să și le permită și pentru copiii lui. Am tot observat în aceste zile că atunci când ne raportăm la calități, idealiștii/ visătorii nu prea mai sunt nominalizați. Să visezi și să îți dorești o lume mai bună, pare așa că ești din alt film. Mai ales în zilele noastre…

Acum este vremea haterilor. Asta înseamnă că acum trebuie să îți înveți copilul să fie pragmatic, dur, excesiv de determinat, intransigent, uneori autosuficient și rece? N-aș merge pe varianta asta pentru simplul motiv că toate aceste lecții le vei învăța și singur de la viață. Nu te iartă! Fără a avea pretenția că dețin adevărul absolut, mi-aș dori ca toți copiii să păstreze o parte din inocența copilăriei. De ce? Pentru că te ține în viață, într-o lume cinică, haotică și confuză.

Nu spune nimeni că a fi realist și pragmatic este un lucru rău, ferească Dumnezeu. Mă gândesc însă că dacă te pierzi prea mult în seriozități, riști să rămâi fără „camera de evadare”. Ce este „camera de evadare”?  Este cămăruța aia din interiorul tău unde te retragi ca să îți încarci bateriile sau, pur și simplu, să te regăsești atunci când s-au adunat prea multe.

Mintea mea este locul unde evadez. Acolo nu sunt nici jurnalist, nici mamă, nici iubită, nici contabilă, nici …nimic. Acolo sunt eu și mi-e bine! Acolo zâmbesc când alerg printre amintiri frumoase, acolo îmi fac planuri de viitor și de cele mai multe ori adorm cu ele în gând. Acolo simt și cred că sunt cu adevărat liberă!  Iar asta este foarte sănătos într-o lume în care am devenit prizonierii facturilor, al job-urilor și al ratelor. Sufletul când mai respiră?

„Libertatea este oxigenul sufletului.”( M. Dayan)

Când aveți o clipă liberă, luați copilul în barțe și ascultați acest pasaj din Micul Prinț, într-o variantă muzicală diferită. Le va spune o poveste frumoasă despre idealism, bunătate și iubire necondiționată!

 

 

Foto: okmagazine.ro

 

visător sau pragmatic - Amalia Enache 150x150Citeste si: Amalia Enache: Când ai un nou născut, eşti fizic şi emoţional vulnerabilă

Ai tu un text pe care vrei sa-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. da-ne un LIKE  –  Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.