Cum îți păstrezi creierul tânăr

- image 01 large 620x4001

Până în anii ’90 se credea că doar creierul bebelușilor poate produce neuroni, însă, cercetări recente arată că, din fericire, și creierul adult beneficiază de procesul de neurogeneză (producerea de neuroni). Aceasta se produce în hipocampus, structura cenușie din centrul creierului responsabilă cu procesele de învățare, memorie și emoții. Prin urmare, creierul se poate menține în formă și la vârste înaintate, însă cu un mic ajutor în acest sens.- image 01 large 620x400

Sandrine Thuret, cercetător la King’s College London, spune că producția de neuroni la maturitate depinde de anumiți factori. Printre cei care favorizează neurogeneza se află, deloc surprinzător, învățarea, orice formă de sport cardio, dar mai ales alergarea, sexul, aportul redus de calorii în organism, intervale mai mari între mese, consumul de flavonoizi (prezenți din belșug în ciocolata neagră și în afine), Omega-3 (din peștii de apă rece, dar și alte alimente) și resveratrol (prezent în strugurii închiși la culoare).

Ce împiedică nașterea neuronilor maturi

La polul opus, al factorilor defavorizanți, se află stresul, somnul insuficient, dietele bogate în grăsimi saturate, alcoolul (singurul acceptat este vinul roșu, cu condiția să fie natural și consumat cu moderație), anumite medicamente și, desigur, înaintarea în vârstă, cam singurul factor asupra căruia nu avem control.

Ce s-ar întâmpla dacă nu am produce noi neuroni

Jonas Frisén (Karolinska Institute) estimează că în hipocampusul unui adult se produc aproximativ 700 de neuroni pe zi, astfel că, până la vârsta de 50 de ani, toți neuronii cu care ne-am născut sunt înlocuiți de cei produși la maturitate. În cazul în care procesul de neurogeneză este blocat, se instalează depresia, iar capacitatea și calitatea memoriei sunt grav afectate.

Citeste continuarea pe jurnalistii.ro

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.