Cum să ai legume și fructe PROASPETE și iarna!

legume și fructe - legume 1024x685

Cum să ai legume și fructe PROASPETE și iarna! Există și asta nu doar în zona României, o vorbă care spune că vine iarna, deci cea mai bună legumă este porcul.

Asta  întâmplă și datorită faptului că lumea consideră destul de greu să ai parte de legume și fructe la fel de proaspete iarna, așa cum le ai și vara. Sau le poți avea la niște prețuri exorbitante. Tocmai de aceea, poate ar fi bine să aflăm și să învățăm cum putem avea legume și fructe viguroase, proaspete, până târziu în iarnă:

Dacă ştim să o depozităm, varza poate fi folosită ca aliment proaspăt până în ianuarie, chiar februarie. Alegem căpăţâni cu trei sau patru frunze care să le învelească bine, cu cotor cu tot, şi le punem pe rafturi, nu foarte apropiate una de alta. Le verificăm, din când în când, şi le curăţăm de foile de la suprafaţă dacă observăm că se usucă.

În unele părţi ale ţării, gospodarii obişnuiesc să păstreze varza prin îngroparea căpăţânilor în pământ, la 30-40 de centimetri adâncime, acoperite total cu pământ, putând fi păstrate astfel până în februarie – martie, când devin albe şi îndesate.

Altă variantă de păstrare presupune atârnarea verzelor, legate de cotor

”În zona Buzăului, grădinarii scot varza de toamnă din pământ cu rădăcină cu tot, o scutură de pământul de pe rădăcină, elimină frunzele acelea laterale, lasă numai tulpina cu rădăcină şi căpăţâna şi leagă undeva de grindă, în şoproane, eventual incinte din acestea fără pereţi, doar cu acoperiş, deoarece varza rezistă foarte bine iarna, la frig. Le lasă aşa legate câte două, trei, în buchet, cu rădăcina în jos, iar pe timpul iernii iau câte o căpăţână şi o folosesc pentru salată, crudă, sau pentru mâncare de varză proaspătă. E dulce, suculentă, şi se păstrează foarte bine peste iarnă. Frunzele acelea de la exterior se ofilesc şi creează o mantie protectoare împotriva deshidratării şi este chiar mai bună decât în perioada asta în care se recoltează”, spune Costel Vânătoru, cercetător horticultor.

Sursă foto: elacraciun.ro

Citește continuarea pe Adevărul.ro

legume și fructe - tnr 800x800 migrena 150x150Citeste si: Durerile ascund boli. Nu le ignora. 

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.