Cum să te protejezi de virusul Wanna Cry

Wanna Cry - wannacry

Cum să te protejezi de virusul Wanna Cry. Nu de puţine ori s-a spus că adevărata Apocalipsă a vremurilor pe care le trăim va veni prin intermediul tehnologiei. La cât suntem de dependenţi de ea, nici nu este de mirare. Iar atacul cibernetic Wanna Cry, unul fără precedent, a fost doar un preambul al unei posibile crize fără precedent.

Peste 200.000 de sisteme informatice din 150 de ţări au fost atacate de hackeri, prin intermediul virusului ransomware WannaCry, care criptează datele utilizatorilor şi apoi solicită recompensă, potrivit datelor Europol. Experţii avertizează că hackerii pregătesc noi atacuri în zilele următoare, relatează GadgetReport.ro

Atacul WannaCry foloseşte o vulnerabilitate prezentă în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows.

Iată o lista cu recomandări adresate companiilor pentru a evita infectarea cu ransomware-ul WannaCry:

  • Faceţi o evidenţă clară a tuturor datelor deţinute şi a localizării lor, astfel încât infractorii să nu atace sisteme de a căror existenţă nu ştiaţi
  • Faceţi recurent o copie a datelor nou intrate în companie, inclusiv a informaţiilor de pe dispozitivele angajaţilor, astfel încât recuperarea acestora să fie mai facilă în eventualitatea unei criptări
  • Asiguraţi-vă că datele critice/sensibile ale companiei sunt stocate şi într-o infrastructură fără conexiune la internet şi permanent monitorizată.
  • Segmentaţi reţeaua. Atât pentru a optimiza traficul de reţea, cât şi accesul la date, segmentarea reţelei poate îngreuna muncă unui atacator de a ajunge rapid la datele critice ale companiei. Nu ţineţi toate datele într-un singur loc care poate fi accesat de oricine din companie.
  • Angajaţii trebuie informaţi în mod constant despre bunele practici în materie de securitate cibernetică.

Insistaţi pe recomandarea de a nu accesa în niciun caz linkuri sau fişiere ataşate provenite de la expeditori necunoscuţi, modalitatea favorită de atac a infractorilor cibernetici.

Puneţi la punct o strategie de comunicare internă capabilă să anunţe rapid angajaţii când un virus ajunge în reţeaua companiei.

Citește și: Atentie, doamnelor! Acesta este primul telefon flexibil din lume

Înainte că un atac să aibă loc, stabiliţi împreună cu factorii de decizie din companie dacă plătiţi recompensă cerută de către atacatori sau dacă va asumaţi pierderea datelor şi iniţiaţi o investigaţie. De regulă, atacatorii solicită recompense de mii sau zeci de mii de dolari companiilor pentru a redă utilizatorilor la accesul la datele criptate.

Faceţi o analiză a ameninţărilor informatice cu furnizorii pentru a află ce riscuri de securitate comportă fiecare dispozitiv sau aplicaţie cumpărate de companie.

Instruiţi echipele de securitate informatică să realizeze teste de rezistenţă pentru a găsi din timp eventuale vulnerabilităţi.

Specialiştii în securitate cibernetică de la Bitdefender susţin ferm că victimele WannaCry nu ar trebui să achite sumele cerute de criminalii informatici din mai multe motive:

  • Nu există niciun fel de garanţie că atacatorul va onora promisiunea şi va redă accesul la date.
  • În cazul în care plătesc, victimele pot fi ţintite din nou de atacatori, dat fiind că îşi construiesc în faţă infractorilor un istoric de bun platnic.

Sursă foto: Instagram

Wanna Cry - emma 150x150Citește și: Descoperă-mă încet

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.