EXCLUSIV – Cum și-a bătut joc statul român de DIASPORA!

Cum își bate joc statul de românii din DIASPORA! - 12980384 1162521273759112 1546418715 n 1

De ce nu au grijă de românii noştri? Ce întrebare simplă, ce răspuns dificil. Pentru că NU le pasă, ăsta e adevărul. V-am tot povestit zilele astea despre românii plecați în Insulele Canare. Mă înclin în fața curajului de a fi făcut un salt în gol, atunci când au plecat. Încă de pe atunci nu așteptau ajutor de la statul român. Plecau din țară ca să scape de un stat slab și corupt, erau mânaţi de sărăcie şi de ideea că afară au o şansă. Ei şi copiii lor! N-au plecat la furat, au plecat la muncă.

” Lucram de noapte, făceam paturile într-un hotel. Mă ascundeau pentru că nu aveam încă acte. Ajungeam acasă târziu, mă culcăm plângând şi a doua zi o luam de la capăt. Aşa fost până am învăţat limba şi până m-au acceptat. Iniţial nu aveau încredere în mine şi in intenţiile mele. Eram doar tânăra singură, cine ştie ce şi-au imaginat! Acum sunt cea mai veche din hotel, am o poziţie respectabilă. Ce trebuie să faci că să te adaptezi? Să ai psihicul tare!”, povesteşte o româncă ce trăieşte de mai bine de zece ani în insulă. Nu sunt puţini români pe insula, câteva mii. Un consulat al României în Tenerife ar rezolva multe dintre problemele românilor plecați printre străini. Pentru ei merită să spunem că statul român a dezamăgit din nou. Să luăm cazul românilor din Tenerife. Ce își doresc ei? Să NU mai fie ai nimănui!  Am zis să dau o mână de ajutor. Ca să mă lămuresc, am vorbit cu cei care fac demersuri de ani de zile pentru înființarea unui consulat. Promisiuni, promisiuni, promisiuni!Cum își bate joc statul de românii din DIASPORA! - received 1162726217071951 1024x683 1 1024x683

Imagine: Fotograv

Ce ne costă să avem un consulat românesc în Canare?

Alina Elena Râmaru, preşedintele Asociaţiei Românilor în Insulele Canare( RUMACAN), spune că a primit promisiuni de la autorităţi. Asociația pe care o conduce reprezintă interesele celor peste 8000 de români stabiliţi în Insulele Canare.

Cum își bate joc statul de românii din DIASPORA! - 13023302 10207764690967790 2043048020 n 150x150

„Necesitatea unui consulat este evidentă: distanţa până la Consulatul din Madrid (2000 km), costurile şi durata zborului au fost cauzele pentru care mulţi români s-au văzut în situaţii disperate. O soluţie a reprezentat-o programul consulatelor itinerante, dar care, în funcţie de criterii care ne scapă, nu au avut mereu aceaşi regularitate. Astfel au fost perioade cu 4 consulate itinerante /an, altele cu 1 consulat itinerant /an, iar în ultimii 3 ani consulatul de la Madrid vine în cadrul consualtului itinerant de 2 ori pe an.”, spune președintele RUMACAN, Alina Râmaru.

Este foarte clar însă că aceste consulate itinerante nu pot rezolva toate problemele legate de acte pe care le întâmpină românii.

Alina Elena Râmaru : „Din aceste motive de mai mulţi ani, solicităm pe toate căile o prezenţă consulară permanentă în Canare. Am avut conversaţii directe cu reprezentanţii de la Madrid, reuniuni cu miniştrii românilor de pretutindeni, cu diputati pentru diaspora, conversaţii inclusiv cu fostul premier Victor Ponta, în cadrul vizitei de la Madrid. Întotdeauna ni s-a spus că de Înadată ce vor fi bani vom vea consultat.”
O confirmare a venit şi de la ministrul românilor de pretutindeni, Dan Stoenescu. În decembrie anul trecut, acesta confirma deschiderea consulatului, în anul 2016 sau 2017dar se pare că nu s-ar fi aprobat bugetul în acest sens.

Ce probleme ar rezolva consulatul?

  • reprezentare români în stituatii disperate
  • probleme de repatriere în caz de deces
  • eliberare de acte necesare românilor

Problema consulatului a fost și în atenția celor de la Federatia Asociatiilor De Romani Din Europa – FADERE. Daniel Țecu, președintele FADERE consideră că este nedrept ce se întâmplă, iar de promisiuni toată lumea este sătulă.Cum își bate joc statul de românii din DIASPORA! - 1908076 747738758622434 5101093460097182403 n 150x150

„Aşa cum ştim, comunitatea românilor din Tenerife este o comunitate destul de mare şi este şi la cea mai mare distanţă de ţară dintre toate comunităţile de români din Europa. Numai pentru a ajunge la consulatul de la Madri, românii din Tenerife trebuie să facă mai mult de 1500 de km, şi doar cu avionul. FADERE Federaţia asociaţiilor de români din Europa a cerut în mai multe rânduri Ministerului de Externe înfiinţarea unui Consulat în Tenerife. Am înţeles că se ia în calcul înfiinţarea unui astfel de Consulat însă deocamdată am primit doar promisiuni, iar românii din Tenerife nu au decât să se descurce cum pot. Este nedrept. Este nedrept cel puţin din două motive. Să nu uităm că în ultimii 10 ani românii au trimis în ţară 45 miliarde de euro, şi să nu uităm că taxele consulare pe care românii din afară le plătesc pentru a face documente sunt printre cele mai mari din lume.”, spune Daniel Țecu – FADERE.

Bani sunt, în fiecare zi mai vedem pe cineva la DNA… într-un alt dosar de corupție. Nimeni nu mă poate convinge că  lipsa banilor a fost motivul pentru care nu avem încă reprezentare românească în Canare. În toată această poveste nu există concluzii, există voință politică…sau NU. Românii nu pot să fie invizibili! Aceasta poate să fie oricând povestea TA, nu abandona LUPTA!

*In orice colț al lumii te-ai afla, sigur ai o poveste de spus. Trăiști în DIASPORA? Spune-mi ce înseamnă pentru tine să trăiești printre străini. Un lucru pot să-ți promit, am puterea să îi trag de mânecă pe responsabili, fie ei ministri sau premier. Scrie-mi povestea ta pe email la : emmazeicescu@gmail.com

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.