Decizie istorică a Papei Francisc – avortul poate fi iertat!

avortul - papa 465x390

Articol scris de Ionuț Iancu. Decizie istorică a Papei Francisc – avortul poate fi iertat! Pontificatul Papei Francisc rămâne, nu este nici o îndoială, sub semnul unor decizii istorice, deschizătoare de drumuri. Abordările teologice, dogmatice, sociale și politice abordate de Suveranul Pontif deschid lumea către noi orizonturi, de neînchipuit.

Cam așa au stat lucrurile și astăzi, când în întreaga lume a apărut comunicatul Sanctității Sale privitor la modul cum va privi Biserica Catolică problema avorturilor.

„De astăzi înainte le acord tuturor prelaţilor, în virtutatea slujbei lor de slujire a enoriaşilor, permisiunea de a-i ierta pe cei care au comis păcatul avortului”

Măsura luată de Suveranul Pontif reprezintă o îmblânzire semnificativă a poziţiei Bisericii faţă de problematica extrem de controversată a avortului, acesta fiind, în fapt, recunoscut pentru că a reuşit să facă din Biserica Catolică o instituţie mult mai incluzivă şi mai permisivă. În acelaşi timp, însă, Înaltul Prelat a ţinut să reitereze „foarte ferm că avortul este un păcat grav, întrucât pune capăt unei vieţi nevinovate, dar nu există niciun păcat pe care mila Domnului să nu-l poată atinge şi şterge atunci când întâlneşte o inimă care se căieşte şi care îşi doreşte să trăiască în pace cu Dumnezeu”.

Biserica Catolică a condamnat dintotdeauna avortul ca pe un păcat imens, iar cei care îl comiteau erau automat excomunicaţi. În trecut, doar un episcop sau un duhovnic cu statut special putea garanta absolvirea de vină.

Problematica avorturilor este, fără doar și poate, una extrem de sensibilă și care naște, în absolut orice loc din lumea asta, dezbateri aprinse. Să nu uităm cazul Polonia, unde au existat o serie de proteste majore împotriva unei decizii care urma să interzică avortul total. Nici România, o țară cu profunde rădăcini religioase, nu face notă discordantă.

Marea majoritate a populației condamnă avorturile. Femeile care aleg această cale sunt, chiar și într-un 2016, mai ales în zonele rurale, stigmatizate, privite cu ură. Nu ne-am lecuit, se pare, de perioada decrețeilor. Există însă și acea parte, cea educată, cea școlită, din zonele urbane, care privește mult diferit această problemă, pe principiul: „este corpul meu, sunt stăpâna mea, eu decid pentru mine!„

Un astfel de subiect necesită o societate mult mai matură, mai educată, mai capabilă să înțeleagă fiecare aspect în parte, să asculte și vocile celor care sunt principalii actori ai acestei povești: femeile. Eu refuz să cred că o femeie poate face avort din plăcere. Că ea se trezește într-o dimineață, își bea cafeaua și zice: „azi e o zi bună să avortez!„

Avorturile sunt generate de traume, de drame, de povești neștiute și greu de îndurat. Dar pe care o femeie le poartă în sufletul ei pentru totdeauna, uneori fără nici un sprijin. Fără să nu se simtă singură și pierdută. Tocmai de aceea, poate este mai bine ca să îi lăsăm lui Dumnezeu, cel care ne cunoaște fiecare colțișor al sufletului nostru, decizia unei posibile iertări.

avortul - avortul 150x150Citeste si: Avortul – decizie personală sau politică de stat. 

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.