Pe cine lovește depresia în luna ianuarie?

depresie - depresie 800x416

Pe cine lovește depresia în luna ianuarie? Dacă ai simțit că la începutul ăsta de an nimic nu mai are rost, că lumea nu e deloc acel colț de rai pe care îl visai. Dacă te uiți în jurul tău și e numai dezamăgire și dacă te simți atât de singur..well, stai liniștit, nu ești nici pe departe singurul lovit de depresie în ianuarie.

Multă lume crede că doar la final de an poți avea parte de o depresie, atunci când realizezi că multe din planurile tale de peste an nu s-au îndeplinit. Iată însă că nici începutul unui an nu vine cu vești așa bune. Dar nu toți sunt predispuși depresiilor de ianuarie. Psihoterapeutul Constantin Cornea a alcătuit pentru Adevărul.ro  o listă a oamenilor ce sunt predispuși la depresii de început de an:

„Familiştii“.  Sunt cei care se simt singuri în cuplu, dar sperau ca sărbatorile să schimbe ceva. Ei chiar credeau că soţul va renunţa la amantă, se va reîntoarce la familie şi copii, iar totul va reveni la normal. „Normal care nu a existat decât în imaginaţia celei care speră şi suferă pentru că visele raman vise, ucise de realitate. Pentru ei, începutul de an, înseamnă suferinţă şi deziluzie, dorinţa de a se schimba cumva situaţia, fără să simtă că poate face ceva în acest sens“.

Citește și: Da, am suferit de depresie. Chiar am fost în Iad!

Cei care au plecat în vacanţă, cu gândul că aceasta le va rezolva problemele aparute în  cursul anului sau le va da o stare pe care nu au mai simţit-o de mult. „Ori speră că timpul pe care nu l-au petrecut împreună cu familia sau copiii, poate fi făcut uitat de o vacanţă de vis. Pentru asta, au strâns un an întreg, au renunţat la multe, pentru a se simţi “cineva” de sărbători. Însă odată cu trecerea acestora, descoperă că un rol de o săptămâna, indiferent cât a costat, nu poate înlocui un an de muncă. Şi asta duce la frustrare, la furie, la lipsa de motivaţie, la depresie“.

Persoanele singure sau în vârstă care au simţit sărbătorile ca pe un coşmar şi se gândesc că anul ce începe nu le va aduce, aşa cum nici unul din ultimii ani nu le-a adus, ceea ce sperau: sănătate, un partener, sau o relaţie mai bună cu copiii sau apropiaţii.

Persoanele instituţionalizate singure, în vârstă, bolnave, copiii fără familie, pentru care societatea a facut un efort să îi vadă pentru o clipă. Pentru ca, mai apoi să îi lase să se adâncească în propriile probleme, imediat ce descoperă că totul nu a fost decât un frumos vis de iarnă, ce nu se va mai repeta, ce nu le schimbă nici pe departe viaţa.

Cei sensibili, romantici, visători, pentru care sărbătorile au reprezentat încă o speranţă că lumea se va schimba, iar acum constată că totul a fost doar de faţadă. Ei văd şi simt cum colindele au fost pentru bani nu pentru suflet, cadourile au fost pentru fală nu din dragoste, îmbrăţişările au fost de formă nu din iubire. Astfel se întorc amărâşi, la viaţa de zi cu zi, într-o societate în care nu se regăsesc, sperând, aşteptând, suferind.

Sursă foto: zorin.ro

depresie - simona gherghe3 859d56a529 150x150Citeste si: Simona Gherghe, viitoare mamă de fetiță!

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.