Despre iluzia unei vieți „netrăite” la timpul corect…

timp - pocket watch 1637396 1280 1024x350

Articol scris de Corina Marcu. Despre iluzia unei vieți „netrăite” la timpul corect… Cred că una dintre marile probleme ale umanității este că oamenii nu știu să trăiască în prezent, fiind mult mai prinși în trecut sau hoinărind prin viitor. Nici viitorul, nici trecutul nu există ca timpi reali, singurul timp adevărat în care putem afirma sută la sută că existăm este timpul prezent.

Restul reprezintă doar iluzie. A trăi aici și acum, a fi conștienți clipă de clipă de cine sunteți, ce simțiți, ce gândiți sau ce faceți, înseamnă că trăiți în mod real și autentic. Ancorarea în prezent este singura cale prin care existența dumneavoastră poate căpăta sens și direcție. În caz contrar, nu faceți decât să vă învârtiți în cerc, fără un scop clar determinat.

Aplecarea asupra trecutului pentru a-l înțelege și a-l integra este un demers constructiv. Opusul acestui demers ar fi ancorarea în trecut fără intenția de a-l depăși și de a merge mai departe. A trăi în trecut reprezintă una dintre cele mai crunte capcane ale unui Ego rămas captiv și dominat de un cumul negativ de trăiri emoționale experimentate cândva, în cadrul unor evenimente demult apuse. Omul prizonier în propria minte, călătorește printre amintirile sale precum un vas de croazieră aflat în derivă pe ape învolburate, scufundarea fiind doar o chestiune de timp.

Citește și: Timpul, dușmanul nostru?

Știați că trecutul are o particularitate interesantă? Nu mai poate fi retrăit. Fiecare clipă trăită aici și acum se transformă în trecut, pe măsură ce timpul avansează. Fiecare clipă prezentă devenită trecută, dispare în negura timpului și nu se mai întoarce. Dimensiunea temporală dată vieții noastre are menirea de a păstra o anumită ordine a lucrurilor, de a le aranja cronologic astfel încât să existe direcție și sens în umila noastră  existență umană. Atunci când în majoritatea timpului, mintea hoinărește confuză printre mrejele trecutului, totul devine o mare minciună. Iluzia creată este cea a unei vieți mereu aflate în suferință, a unui suflet îndurerat veșnic, a lipsei de speranță sau a unei viziuni sumbre asupra viitorului. În realitate, omul are puterea de a se elibera oricând de trecut, ceea ce include și eliberarea de durerea aferentă. Ar fi păcat să-și trăiască viața și cum nu a trăit deloc, nu-i așa?

Așa cum trecutul este doar o fantomă temporală, existând numai în mintea noastră, astfel se întâmplă lucrurile și în cazul timpului viitor. Dacă veți acorda atenția necesară gândurilor dumneavoastră, veți remarca faptul că o parte dintre ele se situează în filme de viață viitoare. Obișnuim să creionăm scenarii de viața imaginare, care de cele mai multe ori rămân la stadiul de închipuiri, fapt ce ne răpește bucuria de a fi și de a trăi în prezent.

Reducând totul la câteva cuvinte, omul mult prea preocupat de gândurile sale referitoare la trecut sau la viitor, pur și simplu, uită să trăiască. Acesta trăiește absent, atenția sa fiind la fel de bună ca a unui școlar plictisit la ora de matematică, care deși se află în sala de curs, este total absent din punct de vedere mental, neînsușindu-și nimic din informațiile noi predate de profesor. Pentru că mintea sa zboară pe alte tărâmuri, este practic imposibil să fie prezentă în realitatea curentă. Prezența fizică este o primă condiție a stării de prezență, însă dacă nu este completată și de prezența spirituală, aceasta este insuficientă. Degeaba sunteți aici dacă nu sunteți „aici și acum”. Degeaba vă situați în spațiu dacă dimensiunea spațial-temporală vă este străină. Degeaba sunteți dacă nu și ființați cu toată ființa dumneavoastră, dacă nu acordați atenția cuvenită fiecărei clipe de viață. Sau poate că nu degeaba…fiecare are dreptul să trăiască cum dorește, prezent sau absent. Însă, la final va fi meritat lipsa de osteneală?

Sursă foto: Pixabay

timp - time machine 1756033 960 720 90x90Citește și: De ce credem că timpul trece mai repede?
Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro
Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.