Cum se traduce DIZABILITATEA din NOI?

DIZABILITATEA din NOI - kindness heart image orgspring 1024x576

Text de Elena Pomană

Dar cine suntem noi? Este întrebarea care tremură pe buzele tuturor. De la savanți, filozofi, mai marii înțelepți ai lumii, sociologii, psihologii, oamenii simpli, această întrebare a circulat în toate colțurile lumii, s-au găsit mii de răspunsuri dar nimeni nu a reușit să definească cuprinzând de la un capăt la altul această întrebare simplă. Cum se traduce DIZABILITATEA din NOI?

Noi oamenii am devenit PERSOANE, înotăm în vâltoarea fondurilor materiale cu disperare, scoțându-ne ochii pentru un bănuț, șantajănd, trădând, și vânzându-ne conștiința și sufletul pentru o poziție,  inima și viața pentru un certificat de căsătorie, disprețuim și distrugem  dând cu precădere valoare banilor și uităm pildele mântuitorului care ne învață că Veșnicia n-are preț. „Celui ce are i se va da; dar de la cel ce nu are si ce are i se va lua”(Biblie).

Deci să învățăm să nu ne mai vindem sufletele pe nimic, cand putem avea Totul. Gândim cu mândrie care este diferența dintre noi, eu și tu, doi oameni, puternici sau slabi, bogați sau săraci, buni sau răi.

Care este diferența dintre mine și tine? Ai un job bine plătit? Te crezi mai bun? Te-ai integrat cu ușurință în societate ? Ai studii ? Deci … cum se traduce dizabilitatea între noi?

“De exemplu, în loc să întrebăm: Ce este greșit cu persoanele cu dizabilități?

Să întrebăm: Ce este greșit cu societatea?

Ce condiții sociale, economice, politice și/sau de mediu trebuie să fie schimbate pentru a facilita accesul deplin la toate drepturile al tuturor persoanelor cu dizabilități?”(Convenția ONU)

Degeaba avem toate uneltele care ne ajută să ducem o viață frumoasă dacă noi suntem răi, haini, vulgari, știm să hulim, să jignim, să arătam cu degetul, să căutăm nod în papură … că se duce pe apa sâmbetei și cultura, și inteligența, și istețimea, deoarece NIMIC, dar nimic nu poate înlocui puțină bunătate, toleranță și înțelegere.

Bunătatea sufletească NU este o virtute, este un atribut care definește ființa omenească! Eu, tu, noi, oare nu ne dorim aceleasi lucruri? Iubire, atenție, mângâiere, stabilitate, sinceritate, încredere, așteptări pe care le avem de la aproapele nostru?  De unde putem să știm ce destin măreţ poate avea o persoană cu dizabilități  şi câte suflete poate inspira prin exemplul personal?

Discriminarea se simte atunci când privești cu dispreț, superioritate, reproş, intoleranţă. E cam trist dacă dragostea față de o ființă e condiționată de „perfecțiune”. Nu știu voi, dar eu mi-am dorit să fiu trasă de mânecă când trebuie, să îmi acopăr ochii și să nu văd ce e rău în altul dar nici ce pare frumos și ascunde încă o posibilă rană, să pot să sar și să îl apăr pe celălalt, să tac atunci când sunt judecată pe nedrept, să am ochi să văd durerea altuia și să nu îl las să sufere, să ofer vorbe frumoase care pot alina un suflet greu încercat, să aud ce trebuie și să pot să mă rog neîncetat.  Oh.. nici nu poți să știi câte poate face o rugăciune în această lume!

Avem libertatea de a face orice, de a alege orice, de a fi oricine. În această lume viața prinde din ce în ce mai multă viteză să încercăm să ne amintim cine suntem și ce vrem, să nu ne pierdem principiile și mai presus de toate credința . Așteptarea aterizării la punct fix a unei pere mălăiețe, nu are cum să îți ofere rezultatele mult dorite.

Dizabilitatea se traduce prin bunătate sau răutate, nicidecum prin defecte fizice.

Toți suntem datori cu fapte demne de Rai.

Acum am aflat și eu, cel mai frumos îndemn: Nu uitați, atunci când vreți să judecați, mai bine îmbrățișați!

 

DIZABILITATEA din NOI - 13714335 10157098883915403 2108962440 n 150x150

 

 

Citeste si: Chiar ȘTIM să IUBIM?

 

 

Ai si tu un text pe care vrei să îl faci cunoscut? Îl facem vedetă în comunitatea femeilor Perfect Imperfecte. Trimite-l la mine: emmazeicescu@gmail.com

foto: orgspring.com

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.