Dragobetele – iubește românește!

Dragobetele - dragobete2

Dragobetele – iubește românește! 24 februarie este, în tradiția românească, ziua dragostei autohtone, a Dragobetelui. Dar cine este acest Dragobete și ce face el cu adevărat?

Dragobetele era o divinitate tracică, varianta noastră pentru Eros sau Cupidon, cu etimologia cuvântul formată din „dragu„ (drag) și bitu (a fi). Așadar, Dragobetele este cel drag, cel iubit. El nu există ca sfânt sărbătorit în calendarul creștin, dar, cu toate acestea, în tradiția noastră s-a păstrat obiceiul ca el să fie sărbătorit pe 24 februarie, zi în care, în calendarul creștin – ortodox este pomenită întâia și a doua aflare a capului Sfântului Marelui Prooroc Ioan Botezătorul.

Citește și: Despre prima lui zi de Valentine’s Day

Tradiții și obiceiuri de Dragobete:

  • Dragobetele sărută fetele: băieții urmăresc fetele pe care le plac și le sărută în văzul lumii. În trecut, aceasta era singura zi când se puteau face astfel de gesturi, fiind ca o mărturisire publică a sentimentelor.
  • Se spune că Dragobetele a încercat să o facă pe Maica Domnului să se îndrăgostească de el, iar aceasta, drept pedeapsă, l-a transformar în Năvalnic, o buruiană folosită pentru vrăji de dragoste.
  • Dragobetele putea face ca fetele să se îndrăgostească de el doar cântând din fluier.

Dincolo de tradițiile legate iubire, ziua de Dragobete, 24 februarie, mai are un important rol social: marchează începutul anului agricol, este momentul în care întreaga natură revine la viață.

Sursă foto: Facebook

Dragobetele - dragobete1a 1 150x150Citeste si: Sărbătorește un Dragobete modern!

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.