Emoțiile negative, maladii ale sufletului!

emoții - girl 97433 1280 1024x682

Emoțiile negative, maladii ale sufletului Marele Platon  considera că „emotiile perturbă gândirea”, iar I. Kant ele le definea ca fiind „maladii ale sufletului”. Însă, având o viziune mai optimistă,  Darwin le integreaza în valoroase comportamente adaptative si evolutive ale speciilor.

Ce este emoția? Daca ar fi sa definim emoția pe înțelesul tuturor, aceasta ar însemna ceea ce simti in situatii extreme cum ar fi placerea, neplacerea, spaima sau sentimentul pe care il ai atunci cand incerci ceva nou.  Cercetătorii susțin ca avem 6 emotii de baza: frica, furia, fericirea, supararea, neplăcerea si surpriza.

Citește și: 5 emoții care ne provoacă boli fizice

Emotiile apar pentru a servi unor scopuri fizice si psihologice si sunt considerate ca fiind trasatura fundamentala umana. Rolul emoţiei este sa ne ajute sa monitorizam comportamentul social si sa regularizam interactiunile cu ceilalti. Corect gestionate, ele nu sunt dăunătoare; fac parte din viata noastra, din procesul nostru de vindecare sau de eliminare a stresului. Ele ne pot motiva pentru o actiune buna sau rea.

Cand traim emotii pozitive, ne simtim mai bine, mai relaxati, ne dau sentimente de satisfacție si bine; iubirea, fericirea, placerea.

Emotiile negative au un rol important in evolutia umana.  Ele produc suferinta si nefericire, rezultând probleme de comportament si relationare. De ce o emotie poate fi „distructiva”?

Emotiile negative necontrolate  pot avea efecte asupra starii de sanatate fizica a unei persoane. Efectele următoare sunt recunoscute ca fiind cele mai frecvente:

  • Cresterea tensiunii arteriale, care determina hipertensiune si respirație îngreunată
  • Cresterea temperaturii corpului si transpiratie in exces;
  • Depresie si anxietate;
  • Insomnie si migrene;
  • Probleme dermatologice;
  • Tulburari ale aparatului digestiv.

Așadar, este foarte important tot ceea ce simțim, dar și mai important este modul în care reușim să gestionăm lumea noastră emoțională, atât de proprie și personală.

Sursă foto: Pixabay

emoții - o WOMAN STRESS facebook 90x90Citește și: Cum să îți gestionezi emoțiile ca un adevărat profesionist

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.